Naslovnica Zanimljivosti Riješite se mrava i komaraca uz jednostavan trik: Sve što trebate je...

Riješite se mrava i komaraca uz jednostavan trik: Sve što trebate je cimet

567
0
PODIJELI
Još u davnim vremenima cimet su u Egiptu koristili za mumificiranje leševa, a arapski doktori su ga također koristili za zacjeljivanje rana i uklanjanje plijesni.Ako su vam biljke prekrivene gljivicama, pospite ih mljevenim cimetom i one će nestati. Ako se pored biljaka, na zemlji, pojavio bijeli premaz, pospite ga cimetom i lagano izmiješajte. Ovo će spriječiti da se gljivice razmnožavaju.

Ako ste prilikom rada u bašti slučajno oštetili zdrave biljke što prije ih pospite mljevenim cimetom i začin će brzo regenerirati oštećena mjesta.

Ukoliko sadnicu posipate cimetom neposredno prije stavljanja u zemlju, biljka će se brže ukorijeniti i ljepše će rasti i razvijati se. Kako biste bili sigurni da mlade biljke nisu napadnute bolestima, pripremite organsko sredstvo s cimetom protiv gljivica. Stavite dva izmrvljena aspirina u pola litra vode i dodajte jednu kašičicu cimeta. Pomiješati i ostaviti da stoji dvanaest sati. Nakon toga procijedite u posudu.

Većina ljudi voli miris cimeta, ali insekti ga ne vole. Dakle, ukoliko vaše biljke napadnu mravi ili se oko njih skuplja puno komaraca, bacite na njih malo cimeta i vaši “gosti” će brzo nestati.