Naslovnica Porodica Roboti zamjenjuju roditelje

Roboti zamjenjuju roditelje

1075
0
PODIJELI

Roboti zamjenjuju roditelje u Kini – mali android “iPal” ima svijest osmogodišnjaka, košta 1.400 dolara, govori dva jezika, daje lekcije iz matematike, priča viceve i komunicira sa djecom putem ekrana tableta na svojim prsima.

Kineski inžinjeri projektovali su uređaj koji se ponaša kao osmogodišnje dijete, a zadatak mu je da “skine teret” sa leđa zaposlenih kineskih roditelja.

Ovaj čovjekoliki robot visok je kao petogodišnje dijete, kreće se i pleše na točkovima, a oči mu prepoznaju ukućane pomoću tehnologije za prepoznavanje lica.

Robot nudi pomoć u obrazovanju i društvo usamljenoj djeci, kao i malo mira odraslima, koji mogu daljinski da pričaju sa djecom i da ih posmatraju putem “iPalovog” ekrana.

Aplikacija na smartfonu direktno povezuje roditelje sa malim robotom.

Ovaj kineski robot samo je jedna od brojnih novih tehnologija predstavljenih na azijskom Sajmu potrošačke elektronike u Šangaju – navode naučni portali.

Namjera je da robot pravi društvo djeci – navode iz komapnije “AvatarMajnd Robot Tehnolodži” iz istočnog kineskog grada Nanjinga.

Iako bi “iPal” mogao ponuditi bolji uvid u budućnost vaspitanja djece, on, istovremeno, postavlja ozbiljna pitanja o posljedicama korištenja robota u toj oblasti.

Noel Šarki, profesor emeritus robotike i vještačke inteligencije na univerzitetu u Šefildu upozorava da postoje značajne opasnosti ako roboti odgajaju djecu.

“Oni nemaju osjetljivost ni razumijevanje potrebno za vaspitavanje djece. Robot ne može zamijeniti vaspitača – on je samo društveni robot” – zaključuje Šarki.