Naslovnica Porodica Roditelji i stručnjaci odgovaraju: Trebate li djeci plaćati da rade kućne poslove?

Roditelji i stručnjaci odgovaraju: Trebate li djeci plaćati da rade kućne poslove?

1093
0
PODIJELI
Roditelji i dječiji pedagozi su dali svoje stavove o tome trebaju li se djeca plaćati za obavljanje kućnih poslova.

Roditelji koji ne plaćaju za kućne poslove

Kerry Flatley, mama koja stoji iza bloga Self-Detective Kids, ima devetogodišnju i 11-godišnju kćerku. Njih dvije imaju svoj džeparac, no novac ne dobijaju za obavljanje kućnih poslova kao što su hranjenje ljubimca i čišćenje poda, kao i mjesečna čišćenja u kojima svi članovi porodice učestvuju.

“Ako roditelji plaćaju svojoj djeci da obavljaju kućanske poslove, što će se dogoditi ako njihova djeca odluče da novac više nije vrijedan napora da se obavljaju kućni poslovi. Šta tada roditelji mogu uraditi kada je evidentno da su pogriješili? Oni su na taj način djeci ostavili mogućnost da ne učestvuju u obavljanju kućnih poslova, a djeca im mogu tražiti i povećanje iznosa za pomaganje”, rekla je Flatley je za HuffPost.

JoAnn Crohn, bivša učiteljica sličnog je stava kao i Kery. Njen 10-godišnjak dobija šet dolara sedmično, a 5-godišnjak dobija četiri dolara sedmično. Djeca dijele novac u tri staklenke: jednu za potrošnju, jednu za štednju i jednu za donaciju. Taj novac omogućuje njenoj djeci da kupe ono što žele. Na primjer njeni mališani dio novca daju u dobrotvorne svrhe, a drugi dio na primjer za kupovinu odjeće.

“Želim usaditi vrijednosti koje govore o tome kako naporan radi i pomaganje drugim ljudima nisu uvijek vezani za novac. Biti dio porodice nije povezano s onima koji su za to plaćeni”, rekla je.

Budući da svakodnevni zadaci kod kuće nisu povezani s džeparcem, obje majke su se složile da, ako jedno od njihove djece odbije učestvovati u kućnim poslovima ne uključuju smanjenje džeparca već da umjesto toga budu u kažnjeni zabranom gledanja tv ili izlaska vani dok poslovi ne budu završeni.

Roditelji koji plaćaju za kućne poslove

Djeca Sahirenys Pierce trenutno su jako mala ali ona planira plaćati djeci za kućanske poslove kada budu spremni da ih obavljaju.

“Dati djeci džeparac tek onako jednostavno je potpuno besmisleno”, rekla je Pierce.

Nada se da će podijeliti poslove na tri nivoa. Zadaci poput zatezanja kreveta djeci neće biti plaćena, ali poslovi poput brisanja prašine i izbacivanja smeća će se plaćati kako bi djeca imala džeparac. Zalijevanje cvijeća također će biti dodatno plaćeno.

Također rekla je da djeci planira isplaćati dva puta sedmično dok su mali, ali kada porastu plaćat će ih jednom mjesečno kako bi djeca naučila upravljati novcem tj. štedjeti.

Gregg Murset, ovlašteni finansijski planer i otac šestero djece, slaže se da djeca trebaju zaraditi novac za kućne poslove. On je suosnivač i glavni izvršni direktor tvrtke BusyKid, kompanije koja se nalazi iza aplikacije istog naziva koja roditeljima omogućava jednostavno plaćanje djece za kućne poslove, dok djeci omogućava sortiranje novca u kategorije poput ušteda, troškovi, doniranje.

“Vjerujem da biste uvijek trebali povezati posao i novac na smislen način jer su međusobno povezani u stvarnom svijetu”, rekao je.

Najplaćeniji poslovi prema BusyKid-u su spremanje kreveta i spremanje dječje sobe, nakon kojih slijedi iznošenje smeća i hranjenje kućnih ljubimaca.

Dječiji pedagog Stephanie Lee tvrdi kako u nagrađivanju djece za obavljanje kućanskih poslova postoji puno prednosti poput toga da se djeca na taj način uče vrijednosti novca, te da dosta toga mogu naučiti i o štednji novaca.