Naslovnica Zdravlje Samo 20 minuta sna tokom dana poboljšava pamćenje, ubrzava mršanje i smanjuje...

Samo 20 minuta sna tokom dana poboljšava pamćenje, ubrzava mršanje i smanjuje rizik od bolesti

700
0
PODIJELI

Popodnevno drijemanje ili kratki odmor je u nekim zemljama znak lijenosti, dok se kod nekih, kao u Japanu, smatra znakom predanosti poslu.

Ono što je sigurno jeste činjenica da nam je svima nekada potreban odmor od napornih obaveza, a naučnici tvrde da su otkrili koliko minuta sna je potrebno da bi se mogli svježi vratiti obavezama.

Prema riječima eksperata, popodnevno drijemanje u trajanju od 10 do 20 minuta ubrzava funkcionisanje refleksa, podiže nivoe energije i “razbistruje misli”. Naučnici preporučuju da spavate samo 20 minuta jer se sve preko 20 smatra padanjem u dublji san.

Bit će teško probuditi se iz sna od 30 minuta, ali benefiti koje on donosi su toga vrijedni. 30 minuta sna poboljšava pamćenje, smanjuje stres, poboljšava fokus i smanjuje rizik od dijabetesa. Ovo čak smanjuje rizik od demencije, te eksperti tvrde da je tijelu potrebno 30 minuta sna nakon što je bilo budno sedam sati.

60 minuta sna se smatra dubokim snom i vjerovatno je ovo savršeno vrijeme za spavanje za većinu ljudi jer imaju dovoljno vremena da se odmore, rasterete mozak i poboljšaju njegovo funkcionisanje. 60 minuta sna pomaže u borbi protiv frustracije. Međutim, ukoliko je vaše tijelo previše umorno, san od 60 minuta može samo pogoršati stanje i možete se probuditi umorniji nego prije. Ovo se dešava jer u 60 minuta ulazite u fazu dubokog sna i kada se tijelo navikne vi se budite.

90 minuta sna osobu provodi kroz duboke i pliće faze sna i ovo je, prema ekspertima, savršeno za sve ljude jer pomaže psihičkom i fizičkom zdravlju, te poboljšava sjećanje i kreativnost. Najbolji dio je činjenica da se iz sna od 90 minuta nećete probuditi nervozni.