Naslovnica Zanimljivosti Savjet dojiljama: Ne slušajte nikoga osim svoje tijelo i osjećaj

Savjet dojiljama: Ne slušajte nikoga osim svoje tijelo i osjećaj

697
0
PODIJELI
“Ovo je treća godina kako INZ provodi ovu aktivnost, u cilju podizanja svijesti, unaprijeđenja i pružanja podrške majkama koje doje svoju djecu. Uz opušten razgovor buduće mame i dojilje mogu otvoreno razgovarati o dojenju, podijeliti svoje radosti, uspjehe, strahove, iskustva i očekivanja, te pružiti podršku drugim majkama da ustraju u dojenju, i to iz godine u godinu uspijevamo, a reakcije majki su nam poticaj da s ovim aktivnostima nastavimo”, kazala je dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ.

Sa majkama, trudnicama i dojiljama razgovarali su med. sci. Jasmin Hodžić, koordinator projekta “Bolnica-prijatelj beba” i Adisa Hotić, IBCLC – internacionalno certificirana savjetnica za dojenje i laktaciju, diplomirana medicinska sestra.

“Bitno nam je da majke shvate da je interakcija bebe i njih najbitnija. Nikakva utvrđena pravila, pedijatri, babice, savjetnici, članovi porodice, nikog ne trebaju slušati osim svoje tijelo i osjećaj. Svaka majka, svaka osoba je individua, tako je i svaka beba ima svoja pravila, ritam, običaje. Nastojimo majkama prenijeti da ista ‘pravila’ ne trebaju primjenjivati ni kod dvoje ili troje djece koju su one rodile, a kamoli se slijepo voditi ‘iskustvima’ drugih osoba”, istakao je dr. Hodžić.

Majke su razmijenile informacije o grupama na društvenim mrežama na kojima razmjenjuju svoja iskustva, slušaju savjete certificiranih savjetnica za dojenje te imaju priliku da saznaju više od osoba koje su imale slična iskustva.

“Zajednički promovišemo dojenje i majkama želimo dati najbolji mogući start još u toku trudnoće da se pripreme za jedan poklon za cijeli život, za najvažniji korak po rođenju djeteta. Mnogobrojne su prednosti za dijete i majku, a majke odustaju na početku, jer se mlade majke boje na početku da će dijete biti neuhranjeno, da će mu nešto nedostajati. Zato smo ovdje da razbijemo mitove o dojenju”, kazala je Hotić.

Predavanje i dio otvoren za pitanja majki trajali su više od dva sata, a majke su učestvovale i u anketiranju koje je osnova za istraživanje INZ-a o prednosti i učestalosti dojenja. Sve majke koje su prisustvovale predavanju dobile su poklone organizatora i sponzora, poput marami za dojenje, krema i drugih pomagala koja će im pomoći u narednom periodu.

(klix.ba)