Naslovnica Trudnoća i porođaj Savjet trudnicama: Masaža može pomoći da izbjegnete epiziotomiju

Savjet trudnicama: Masaža može pomoći da izbjegnete epiziotomiju

820
0
PODIJELI

Epiziotomija ili rezanje međice vrlo se često izvodi u našim porodilištima kako bi se olakšao proces vaginalnog porođaja i spriječilo pucanje, prvenstveno kod prvorotkinja. Ipak, istraživanja pokazuju da se broj epiziotomija i oštećenja mekog izlaznog dijela porođajnog kanala može smanjiti adekvatnom pripremom trudnice za porođaj, koja obuhvata i masažu tkiva međice i pripremu za njeno širenje.

Ovaj proces treba početi u 34. sedmici trudnoće i to svakodnevno. Perinealnom masažom povećava se elastičnost međice, što može dovesti do izbjegavanja epiziotomije i neugodnog osjećaja koji prati oporavak od ovog ureza. Žene koje su izvodile ovu masažu imale su 15 posto manju učestalost epizotomije u odnosu na one koje je nisu izvodile. Također, one koje su je izvodile i imale su epiziotomiju manje su se žalile na bol u području međice tri mjeseca nakon poroda.

Masaža koja može donijeti dobrobit budućim porodiljama izvodi se u polusjedećem položaju nježnim pokretima prstiju, odrezanih noktiju i uz pomoć biljnih ulja ili lubrikanata.

Međica se treba masirati te postepeno rastezati i opuštati desetak minuta dnevno po uzoru na proces koji se dešava kada tuda prolazi bebina glava u toku porođaja, odnosno dok se ne osjeti peckanje. Važno je da taj proces protiče nježno, jer bi se u protivnom mogla pojaviti oticanja, i da se izbjegava pritisak na uretru. Može ga izvoditi i partner uz vaše navođenje.

Ipak, perinealna masaža nije za svakoga i neće pomoći u svakom slučaju.