Naslovnica Bebe i mališani Savjet za roditelje: Boja kupaćeg kostima može spasiti život vašeg djeteta

Savjet za roditelje: Boja kupaćeg kostima može spasiti život vašeg djeteta

389
0
PODIJELI

U dječjem iščekivanju završetka škole i nestrpljenju oko početka godišnjeg odmora za odrasle, pomalo završavamo s pripremama za toplu sezonu i nabavljamo potrepštine za plažu.

Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi su na vrhu popisa potrebnih stvari.

Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil.

Alajv Solušns, organizacija koja se bavi bezbjednosnim mjerama u vodi izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara.

– Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, posmatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uslove u kojima posmatrate dijete iz broda ili s pristaništa – naveli su u objavi.

U testu u bazenu, tim je poredio kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narandžaste i žute.

– Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narandžasta – objasnili su oni.

– Iako se tamnije boje uočavaju u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće. Takođe zapamtite, svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje vidite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite! – upozorili su oni, piše Bosnainfo.