Naslovnica Sex i ljubav Savjeti za konstruktivno svađanje: Birajte riječi i ostanite smireni

Savjeti za konstruktivno svađanje: Birajte riječi i ostanite smireni

379
0
PODIJELI
Kada donesete odluku s kim ćete provesti ostatak života, pristajete i na postojanje povremenih nesuglasica u vašem odnosu. Stvari nisu uvijek idealne. Ali, to je normalna pojava. Ipak, problem nastaje kada, u dugoj ljubavnoj vezi, niste u mogućnosti staloženo riješiti probleme.

Birajte riječi

Način i ton kojim počinjete raspravu vrlo vjerovatno će odrediti epilog rasprave. Teške riječi vodit će vas u dalju i komplikovaniju raspravu, a teže ka nekom konstruktivnom rješenju. Oba partnera trebaju preuzeti odgovornost za svoje postupke kako bi veza bila jača i stabilnija. Počnite raspravu zamjenicom “ja” umjesto “ti” te na taj način spriječite da vaš partner, odmah na početku rasprave, zauzima odbrambeni stav. Umjesto osuda, zamolite partnera da sasluša i suštinski čuje šta mu/joj želite poručiti.

Pokušajte ostati smireni

Često nas, tokom svađe, preplave emocije zbog kojih nismo u stanju nastaviti s raspravom i doći do konstruktivnog rješenja. Ako se zadesite u takvoj situaciji, odmorite od rasprave 20-30 minuta i fokusirajte se na pozitivne segmente u vašoj vezi. Nakon što se prisjetite zbog čega ostajete s vašim partnerom, bićete raspoloženiji za pronalazak rješenja vaših problema.

Budite spremni na kompromis

Tajna je u pregovaranju. Pokušajte pronaći sredinu u kojoj će oba partnera biti zadovoljna konačnim ishodom. Morate prihvatiti činjenicu da nijedna osoba nije savršena. Vaš partner zasigurno ima mana, ali imate ih i vi. Stoga, obje strane povremeno “trpe” zarad konačne sreće.