Naslovnica Zdravlje Saznajte do kojih zdravstvenih problema može doći ukoliko pijete previše kafe

Saznajte do kojih zdravstvenih problema može doći ukoliko pijete previše kafe

969
0
PODIJELI
Naravno, to ne znači da morate potpuno da se odreknete ovog napitka. Važno je samo da obratite pažnju da ne pretjerujete kada je riječ o dnevnom unosu kafe. Stručnjaci su otkrili nekoliko stvari koje vam se mogu desiti ukoliko pijete previše kafe.

Osjećate se anksiozno

Stručnjaci preporučuju da osobe koje su inače anksiozne izbjegavaju kofein. Previše kofeina može pogoršati simptome anksioznosti, stoga biste mogli propustiti spavanje i biti nervozniji nego inače. Istraživanje je pokazalo da kofein podiže nivo stresa.

Boli vas želudac

Kada vas boli želudac ili stomak, često te simptome pripisujete lošoj prehrani ili menstrualnim grčevima, ali uzrok može biti upravo kafa. Istraživanja su pokazala da određeni sastojci kafe uzrokuju lučenje želučane kiseline, što može biti vrlo bolno i neugodno. Ako vam kafa uzrokuje povećano lučenje želučane kiseline, razmislite o prestanku njene konzumacije.

Srce vam kuca ubrzano

Osjećaj da vaše srce kuca ubrzano ili prebrzo može biti zastrašujući, a to može biti uzrokovano prevelikim unosom kafe ili kofeina, nikotina pa čak i alkohola. U nekim slučajevima prebrzo kucanje srca može dovesti do vrtoglavice pa čak i nesvjestice, zato se preporučuje izbjegavanje previše kafe.

Ne možete spavati

Nesanica može upućivati na prevelik unos kafe, iako se vama čini da razlog sigurno nije kafa. Potrudite se da posljednju kafu popijete pet sati prije spavanja, inače ćete imati problema s buđenjem tokom noći.

Drhtite

Kafa vas može učini opreznijim, ali nekad se to pretvori u nervoznu uzbuđenost i tada počinje drhtanje. Kofein ubrzava centralni nervni sistem i to vas čini nervoznim. Zbog ovog simptoma biste ozbiljno trebali razmisliti o smanjenju unosa kofeina u organizam.

Imate glavobolje

Umjerena količina kafe pomaže ublažiti glavobolju, zato ćete u nekim tabletama protiv bolova u sastavu vidjeti kofein. Prevelika količina kafe, što znači otprilike pet šoljica kafe, može dovesti do velike glavobolje jer ste prekoračili dozu kofeina. Možete se osjećati i umorno, stoga pripazite da ne popijete previše kafe.