Naslovnica Trudnoća i porođaj Saznajte sve što vas zanima o 3D i 4D Ultrazvuku

Saznajte sve što vas zanima o 3D i 4D Ultrazvuku

2592
0
PODIJELI

Danas se vođenje trudnoće ne može zamisliti bez ultrazvučnog pregleda, a sve više roditelja  odlučuje se za pregled na 3D odnosno 4D ultrazvučnom aparatu.

Riječ je o aparatima visoke tehnologije koji stvaraju trodimenzionalnu sliku – 3D i trodimenzionalni film (4D) analiziranog objekta.

Ovaj aparat omogućava praćenje  rasta, razvoja, veličine i morfologije ploda kao i stanje ploda. Današnji moderni UZ aparati imaju mogućnost trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem ili video-zapisom.

Za roditelje je posebno uzbuđenje vidjeti slike još nerođenog djeteta prikazanog pomoću 3D/4D tehnologije.

Četverodimenzionalni (4D) ultrazvuk je u stvari 3D ultrazvuk u pokretu.

Osnovna je svrha 3D/4D ultrazvuka da se utvrdi neurološki razvoj djeteta, njime se mogu otkriti embrionalne i fetalne anomalije, ali dakako i isključiti, što je najčešće i slučaj.

Za ovu pretragu osim vrhunskog ultrazvučnog aparata potrebna je stručnost i iskustvo ginekologa, ali i zadovoljavajuća kvaliteta slike koja ovisi i o brojnim drugim faktorima.

To su ponajprije položaj ploda, položaj posteljice (da posteljica ne smeta prikazu), dovoljna količina plodne vode.

Ako neki od tih kriterija nije zadovoljen može se desiti da moramo čekati povoljnije  uvjete za takav ultrazvučni pregled.

To može potrajati i više od pola sata, dok se beba  namjesti u najbolji položaj okrenut ka sondi. Ponekad i uz sva nastojanja moramo odgoditi pregled i ponoviti ga za par sati ili dana, kada se zadovolje prethodno opisani uslovi.

4D ultrazvučni prikaz najviše se koristi u trudnoći i pruža najdetaljniji uvid u morfologiju i anatomiju fetusa.

Od 3D prikaza razlikuje se u tome što omogućava prikaz slike u stvarnom vremenu te samim tim i bolji uvid u dinamiku i stanje ploda.

Ultrazvučnom pregledu može prisustvovati i otac. Budući roditelji snimak pregleda mogu dobiti na DVD kao uspomenu na taj nezaboravan doživljaj susreta s još nerođenim djetetom.

Prednosti 3D i 4D tehnologije

3D/4D ultrazvuk daje detaljan prikaz djetetova lica, pokazuje njegovo ponašanje, kako se smije, zijeva, mršti, i dok to u vama budi posebne osjećaje, ginekologu otkriva važne podatke o djetetovu neurološkom razvoju.

U ranoj trudnoći ova se tehnologija koristi kod prikaza nuhalnog nabora.

Kada je zadebljan to je jedan od parametara koji upućuje na moguće genetske anomalije ploda, ali koje treba dalje potvrditi ili odbaciti kroz genetske analize i ostale potrebne pretrage.

Primjenom 4D ultrazvuka prati se razvoj i ponašanje ploda u drugom i trećem tromjesečju trudnoće.

U usporedbi sa 3D dijagnostičkim prikazom, 4D omogućava prikaz u stvarnom vremenu. Služi za brz i detaljan prikaz anatomije ploda te omogućuje preciznija mjerenja rasta i uvid u stanje ploda.

Osim pregleda izgleda ploda upotrebom 3D/4D ultrazvuka moguć je i detaljniji prikaz unutarnjih organa, procjena koštanog, te srčanog i krvožilnog sustava.

Osim u trudnoći, 3D/4D ultrazvuk upotrebljava se i u dijagnostici svih ginekoloških stanja kao što su anomalije reprodukcijskog sustava, promjene na jajovodima, dobroćudni i zloćudni tumori maternice i jajnika, te izvanmaternične trudnoće.

Izvor: www.drbalic.ba