Naslovnica Porodica Sedam načina da „pomirite“ bebu i posao

Sedam načina da „pomirite“ bebu i posao

969
0
PODIJELI

Ne morate birati između posla i djeteta, samo pronađite način usklađivanja ta dva segmenta svoga života

Zaposlene mame majstori su balansiranja između građenja profesionalne karijere i provođenja kvalitetnog vremena s djetetom. To je vrlo težak zadatak, a za ženu veliko i fizičko i psihičko opterećenje. Da bismo olakšali svim mamama koje se žele posvetiti djeci, ali i biti uspješne na poslu, evo savjeta kako uskladiti ta dva svijeta.1 Odredite tačno period kada ćete i vi i partner raditi kod kuće. Najbolje je da to bude večer ili vikend, a radite samo ono što morate.

2 Budite ponosni i na sebe i nagradite se kad god ste u prilici. Na duge staze i dijete će biti ponosno na vas.

3 Odredite vrijeme samo za sebe i pobrinite se da ga dobijete. Recimo, barem jednom mjesečno otiđite u šoping koji će trajati tri sata ili se odlučite za frizera.

4 Ako ste odlučili vratiti se na posao prije nego što je beba napunila godinu, pokušajte je dojiti ujutro i navečer. Ta bliskost će vam prijati na početku i kraju svakoga dana.

5 Od prve plaće koju dobijete nakon porodiljskog odsustva kupite sebi nešto lijepo, jer ćete se osjećati bolje.

6 Pronađite nekoga ko će se brinuti o djetetu dok vi radite, kako biste bili mirni i koncentrirani na posao. Kada dođete kući, odmorite se, pa onda upustite u avanturu s djetetom.

7 Kada ste na poslu, ne osjećajte zbog toga grižnju savjesti. Pokušajte razdvojiti radno vrijeme od onoga koje je posvećeno samo djetetu.