Naslovnica Zdravlje Sedam načina kako smanjiti šećer u jelu djece

Sedam načina kako smanjiti šećer u jelu djece

831
0
PODIJELI

Nutricionisti upozoravaju da nisu svi šećeri isti i da postoji razlika između onih koji su industrijski proizvedeni i onih koji doleze ravno iz plodova prirode. Najbolji šećer dolazi iz plodova prirode

Slatko je okus koji stvara najviše ovisnika kod mladih i odraslih širom svijeta. Šećer je jedna od onih zločestih stvari koja djecu pretvara u žrtve velikih žudnji i to u vrlo ranoj dobi.

Za odrasle slatkiši postaju porok kojeg se vrlo teško odreći. Najukusnija hrana puna je šećera, no postoji način da se taj isti šećer smanji, a osjećaj ugode i zadovoljstva ostane na vrhuncu.

Rafinirani šećer koji se konzumira u velikim količinama može biti uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti među kojima su dijabetes i pretilost te sve posljedice za zdravlje koje ove bolesti donose.

Nutricionisti upozoravaju da nisu svi šećeri isti i da postoji razlika između onih koji su industrijski proizvedeni i onih koji doleze ravno iz plodova prirode.

Ljudi bi zapravo trebali izbjegavati visoko glikemični šećer, kao što su sukroza (kuhinjski šećer), glukoza, dekstroza, galaktoza, kukuruzni sirup, dekstrin, koncentrirani voćni sok, sirup i sl.

Namirnice poput kupljenih sokova, sladoleda, pekarskih proizvoda, konzerviranog voća i slatkiša puni su upravo visoko glikemičnih šećera.

Evo nekoliko savjeta pomoću kojih u svojoj kuhinji i prehrani vaše porodice možete smanjiti upotrebu šećera i poraditi na općem zdravstvenom stanju i velikih i malih ukućana.

1. Ukoliko jedete žitarice, potražite one bez šećera pa im zajedno sa mlijekom dodajte svježe voće (npr. banane) i malo meda.

2. U potpunosti izbacite sokove rađene od koncentrata voća i potražite one na kojima piše “100-postotni voćni sok”. Ipak, i u njima ima dodanog šećera, pa je najbolji izbor svježe ocijeđeno voće kod kuće.

3. Pokušajte smanjiti konzumaciju kečapa koji je pun šećera. Navodno jedna kašika kečapa sadrži kašičicu šećera.

4. Ukoliko su čokoladoljupci, pokušajte djeci ponuditi tamnu čokoladu. Što je čokolada bliže sirovom kakau, to je zdravija.

5. Izbacite kupljene sirupe svih vrsta – kako one za slaganje sokova, tako i one koji služe kao dodatak sladoledu ili palačinkama. Pokušajte ih zamijeniti prirodnim agavinim ili javorovim sirupom ili pak medom.

6. Jedna kriška torte ili kolača ima najmanje 15 kašičica šećera. Ovakve deserte možete zamijeniti voćnim salatama pri čemu koristite sezonsko voće i potreba za slatkim okusom bit će zadovoljena.

7. Ponudite ukućanima hurme i smokve koji pomalo okusom podsjećaju na karamele, slatke su i prirodne, a bogate vlaknima.