Naslovnica Porodica Sedam stvari za koje budući roditelji kažu: Nama se to neće dogoditi

Sedam stvari za koje budući roditelji kažu: Nama se to neće dogoditi

2530
0
PODIJELI
Ovo su samo neka od pravila koja budući roditelji dolaskom bebe prekrše, a koje donosi magazin Parents.

Nećemo biti “robovi” bebinog popodnevnog drijemeža

Kada vide svoje prijatelje s bebama kako nakon druženja žure kući na bebinu popodnevnu turu spavanja, budući roditelji često pomisle kako je to bezvezna obaveza koju oni sebi sigurno neće nametnuti. Međutim, kada beba stigne tek onda shvate koliko se zapravo moraju prilagoditi njenom načinu života jer preskakanje takvih tura spavanja najčešće donosi nevjerovatnu nervozu umornog djeteta. Stoga se, koliko god je to moguće, držite bebine rutine.

Noću jednom ustaješ ti, a drugi put ja

Iako je mama izvor toplog mlijeka za bebu, to ne znači da se jedino ona mora buditi tokom noći. I očevi to mogu učiniti, pa zašto postoje flašice i doze mlijeka koje majka izdaja kako bi se odmorila? Ovako nekako razmišljaju roditelji prije dolaska bebe, uzdajući se u to da i očevi mogu promijeniti pelene ili se maziti s bebom, te da za to nije baš uvijek potrebna mama. Ipak, budimo pošteni, u praksi se majke mnogo češće bude i obavljaju sve ove dužnosti pokušavajući da poštede očeve koji ujutro moraju rano ustati da bi išli na posao.

Čim beba zaplače, vodimo je kući

Parovima bez djece često smetaju bebe koje plaču u restoranima, tokom kupovine ili bilo gdje drugo u javnosti. Niko ne želi slušati njihovu vrisku, pa roditeljima dobace poneki prijekoran pogled pokušavajući utjecati na njihov odlazak. Ipak, kada i sami dobiju djecu shvate da moraju jesti, izaći vani, kupiti namirnice…, bez obzira plače li njihova beba ili ne.

Nećemo smarati druge fotografijama svoje bebe

Istina je da novopečeni roditelji uvijek prave mnoštvo fotografija i pokazuju ih prijateljima i rodbini, ali ne samo njima. Čak i oni koji su pomislili da “nisu taj tip”, kasnije priznaju da “nema pomoći” jer su jednostavno previše sretni i oduševljeni svojim djetetom.

Beba neće spavati u našem krevetu

Mnogi su takvog stava, posebno jer i pedijatri upozoravaju da stavljanje bebe u bračni krevet može biti opasno. Ipak, po dolasku bebe neki shvate da je spavanje uz bebu jedini način da makar malo odspavaju, tako da “iz očaja izdaju svoje principe”.

Kad beba spava, i mi ćemo

Bilo bi idealno kada biste to uspjeli, posebno ako se uzme u obzir koliko iscpljujuć može biti dolazak bebe i potpuna promjena načina života njenih roditelja. Ipak, spavanje u vrijeme kada beba spava tokom dana najčešće nije moguće jer vam ostane mnogo posla, a mora se jesti i obući čista odjeća. Stoga mnoge mame vrijeme dok beba spava koriste da se na miru istuširaju, skuhaju nešto, očiste kuću…

Držat ćemo svoju bebu daleko od mikroba

Bebe su tako sitne i osjetljive pa roditelji često planiraju da ih drže pod staklenim zvonom. Ipak, ubrzo shvate da su mikrobi svuda oko nas, te da nije uvijek moguće obaviti sanitaciju svega što bi mogle dohvatiti.