Naslovnica Zdravlje Sedam znakova da imate urinarnu infekciju

Sedam znakova da imate urinarnu infekciju

1267
0
PODIJELI
Zbog nepravilnog održavanja higijene ili seksualnog odnosa, ove bakterije ulaze u urinarni trakt preko uretre i množe se u bešici, njihovom najčešćem staništu.

Ovo može dovesti do cistitisa, infekcije koja dovodi do upale bešike. Ako se ne liječi pravovremeno, može se proširiti na bilo koji dio vašeg urinarnog sistema i izazvati pretjerane neugodnosti.

Važno je konsultirati se sa svojim ljekarom vezano za historiju bolesti i fizički pregled, a nakon toga vaš ljekar može zatražiti laboratorijske testove kako bi pomogao u dijagnostici uzroka simptoma prije nego što započnete ciljani tretman.

Ako vam se javi bilo koji od ovih sedam simptoma, imate velike šanse da imate infekciju urinarnog sistema, piše Health24.

Bol prilikom mokrenja

Ako doživite bol ili bilo kakvu drugu značajniju neugodnost prilikom uriniranja, postoji velika šansa da patite od disurije. Prema riječim stručnjaka, disurija je prisutna bar povremeno kod otprilike tri posto odraslih ljudi starijih od 40 godina, a posebno je uobičajena kod žena. To je klasični pokazatelj koji ukazuje na oboljenja urinarnog trakta kao što su cistitis ili uretritis (infekcija uretre).

Učestalo uriniranje

Ako idete u kupatilo više od osam puta dnevno ili ako se budite tokom noći kako biste mokrili, vjerovatno ćete morati posjetiti ljekara. Često uriniranje može biti indikacija za intersticijski cistitis, bolest urinarnog trakta koja izaziva zapaljenje mišićnih slojeva bešike i bol u predjelu karlice.

Nemogućnost zadržavanja urina

Jedan od bitnijih simptoma urinarne infekcije jeste ekstreman nagon za mokrenjem koje morate obaviti odmah. Nemogućnost odgađanja uriniranja također može biti znak intersticijalnog cistitisa koji je obično praćen bolom ili neugodnošću u vašoj bešici ili urinarnom traktu.

Osjetljivost abdomena i bol u donjem dijelu leđa

Ako ste osjetljivi na bilo kakve promjene oko vašeg abdominalnog regiona, velike su šanse da biste mogli patiti od cistitisa. Pritisak u regiji vaše karlice, posebno oko pubične kosti, može izazvati ozbiljne nelagodnosti, naročito kada je riječ o čestom, bolnom uriniranju.

Također, bol u donjem dijelu leđa može se proširiti na bešiku, a kasnije i na bubrege, što dovodi do bola na više mjesta. To je indikator upale bubrega ili bubrežne infekcije, što je dosta ozbiljnije stanje od cistitisa. Ostali znaci upale bubrega na koje trebate paziti uključuju groznicu, visoku temperaturu, mučninu i povraćanje.

Krv u urinu

Od svijetloružičaste do tamnocrvene kreće se boja krvi u kojoj se mogu ponaći i grudice. Hematurija ili krv u urinu predstavlja ogroman problem kada govorimo o infekciji bešike. Krv ulazi u urin zbog prisutnosti krvnih ćelija nastalih oštećenjem bubrega ili drugih dijelova vašeg urinarnog trakta. Urinarne infekcije i upala bubrega najverovatniji su krivci za nastanak ovakvog stanja. Međutim, u slučaju urinarnih infekcija hematurija je najčešće mikroskopska (što znači da su krvne ćelije vidljive isključivo mikroskopom).

Intenzivan miris urina

Prisutnost bakterija u mokraćnom sistemu može prouzrokovati izuzetno neugodan miris urina. Ako vam se urin osjeti na amonijak, to je siguran znak da imate infekciju urinarnog sistema.

Mutna mokraća

U normalnim okolnostima urin je čist i ima svijetložutu boju. No, kada imate infekciju bilo gdje u urinarnom traktu, to može dovesti do pojave gnoja (koji sadrži mrtve ćelije kože, bakterije i leukocite), što mu daje mutan izgled.