Naslovnica Sex i ljubav Seksom do zdravlja

Seksom do zdravlja

905
0
PODIJELI

Iako nauka nema baš čvrsta stajališta kada je povezanost seksa i zdravlja u pitanju, ipak neki dokazi ukazuju na važnu činjenicu: što se više seksate, to se bolje osjećate.

Dok naučnici pokušavaju da odrede egzaktan utjecaj seksa na zdravlje uopšte, evo nekih specifičnih činjenica koja su objavljena na Institutu Kinsey.

Seks umanjuje stres i osjećaj depresije

Sam orgazam djeluju smirujuće. Pomaže da lakše zaspete. I nije bitno da li se radi o “sam svoj majstor” orgazmu ili orgazmu tokom odnosa sa partnerom.

No to nije sve. Jedna studija je utvrdila da sjeme djeluje kao antidepresiv. Žene koje su imale seksualne odnose bez kondoma, pokazivale su manje znakova depresije od onih koje su koristile zaštitu.

Naravno ne vjerujte uvijek studijama i prakticirajte siguran seks. Guma glavu čuva.

Seks ublažava bolove

Orgazam je moćan analgetik. Oxytocin, prirodna hemikalija organizma otpušta se prije i tokom vrhunca te pomjera prag osjećaja boli.

Osnažuje kardiovaskularni sistem

Ovo kao da je muškarac istraživao. Naime jedna studija je pokazala kako muško sjeme pomaže pri snižavanju krvnog pritiska. Naime djevojke koje su gutale ejakulat tokom oralnog seksa imale su niži krvni pritisak od onih koje nisu.

Bez obzira šta studije govorile, visok pritisak možete spriječiti vježbanjem i liječiti lijekovima, što se za AIDS ne može reći.

Seks umanjuje opasnost od raka prostate.

U posljednjih par godina, nekoliko medicinskih časopisa objavilo je studije koje tvrde, što više ejakulacija to manje rizika od raka prostate. Pomaže i “sam svoj majstor” tehnika.

Saks pomaže pri zarastanju rana

Postoje dokazi koji ukazuju da seks pomaže pri zarastanju rana. Nekoliko eksperimenata da oxytocin može pomoći regeneraciji ćelija i zarastanju rana nastalih zbog dijabetesa.

Seksom protiv starosti

Seks je vrsta vježbanja. Sagorijeva kalorije, povoljno djeluje na srčani mišić. Mladi smo dok se osjećamo tako. Manje stresa, manje depresije, manje bolova i moramo se osjećati mlađima.

I sa Kinsey instituta kažu da ovo ne mora biti 100% tačno. Pazite na svoje reproduktivno zdravlje i koristite zaštitu. No pouzdano se može reći da nema dokaza koji bi pokazali da je seks loš po zdravlje. Zato seksajte se što više, nemate šta izgubiti.