Naslovnica Bebe i mališani Šest savjeta kako prekinuti dječiju opsesiju cuclom

Šest savjeta kako prekinuti dječiju opsesiju cuclom

1267
0
PODIJELI

Imate li dijete koje nikako da se odvoji od cucle, niste jedini.

Ljubav prema cucli je veoma česta među mališanima, a roditelji nemaju srca da je prekinu čak i kada strahuju da bi ona mogla negativno utjecati na rast dječijih zuba.

Iako se problemi sa zubima ne pojavljuju prije treće godine, mnogi roditelji se slažu da je lakše oprostiti se sa cuclom prije nego što dijete napuni dvije godine.

Za lakši zaborav vjerne cucle roditelji u članku magazina Popsugar savjetuju nekoliko strategija.

 

Zarežite vrh

Jedan od najpopularnijih trikova je zarezivanje vrha cucle, nakon čega dijete ubrzo počinje gubiti interes za njom.

Pokušajte djetetu reći da je cucla pokvarena i nagovorite ih da je bace.

Ako ovo ne uspije, jedna od majki savjetuje da svakog dana odrezujete pomalo mekanog dijela cucle dok na kraju ne bude ništa za cuclanje. Uvijek pazite da dijete ne bi progutalo djeliće.

 

Zamijenite cuclu nekim drugim predmetom

Pokušajte zamijeniti cuclu nekim predmetom koji djetetu također pruža sigurnost.

Iako ono neće odmah zaboraviti na cuclu, mnoge mame kažu da su je postepeno uspjele zamijeniti nečim drugim, a najčešće dekicom za spavanje.

Prvih nekoliko noći dijete obično plače ili se buni desetak minuta, ali se kasnije utješi toplinom udobne dekice, kazala je jedna majka.

 

Postepeno smanjujte upotrebu cucle

Neka cucla pronalazi sve manje mjesta u svakodnevnom životu djeteta. Prvo je ograničite na kuću, onda na vrijeme pred spavanje, pa onda samo tokom noći, a na kraju pokušajte nagovoriti dijete da jednu noć provede bez cucle.

Uspijete li jednu noć provesti bez ili skoro bez cucle, uspjeh u odvikavanju je zagarantovan.

Jedino je bitno da se pridržavate pravila, odnosno da ne dozvolite vraćanje na stare navike kada se ispostavi da nove funkcionišu.

Potražite pomoć “čarobne vile”

Još jedna popularna taktika u odvajanju od cucle je izmišljanje lika koji će nagraditi dijete ako je se riješi.

Jedna od majki savjetuje da djetetu ispričate kako će čarobna vila njegovu cuclu odnijeti novim bebama koje je trebaju, a zauzvrat će dobiti veliki poklon pored kreveta čim se probudi.

Mnoga djeca pristaju pokloniti cuclu bebama za koje čuju da je nemaju, a šalju ih preko Djeda Mraza, čarobne vile, Uskršnjeg zeke…

 

Mijenjajte cuclu za igračke

Neki roditelji uspiju isposlovati zamjenu cucle za nagradu, najčešće igračku.

Odvedite svoje dijete u prodavnicu igračaka i ponudite mu da izabere šta mu se sviđa, ali samo ako će zauzvrat dati svoju cuclu.

Neka djeca ne pristanu odmah, ali s vremenom sve dobro prođe.

Neke majke u dogovoru sa kasirkama dozvole djetetu da cuclom “plati” izabranu igračku, što je također dobra ideja.

 

Jednostavno “izgubite cuclu”

Mnogim roditeljima se desi da zaista ne mogu pronaći zabačenu cuclu, a kada je konačno nađu, bolje bi bilo da se i dalje pretvaraju da ih nema.

Ponudite djetetu da traži cuclu sa vama i kada vidi da je nigdje nema bit će mu lakše znajući da ste dali sve od sebe da mu pomognete.

Na kraju mu kažite da je izgubljena, da ste je svuda tražili, ali niste uspjeli naći. Nakon najviše dvije sedmice dijete se neće ni sjećati da je imalo cuclu, a mnoga djeca i kad je kasnije negdje pronađu ni ne pomišljaju da je stave u usta.

 

(klix.ba)