Naslovnica Bebe i mališani Sigurnost djece u vožnji

Sigurnost djece u vožnji

1306
0
PODIJELI
Baby Boy in Safety Seat

Nikada nije previše pričati o sigurnosti djece u vožnji.

Nikad, ali baš nikad nemojte svoje dijete izložiti opasnosti vozeći ga u motornom vozilu, a da ono nije ispravno vezano u ispravno montiranoj autosjedalici primjerenoj djetetovom uzrastu i dobi.

Dijete koje teži 9 kg ili više, napunilo je godinu dana i može se samo ustati, uz pridržavanje, bez pomoći, je dijete koje ima dovoljno razvijene vratne mišiće za vožnju u smjeru prema naprijed.

Međutim, zapamtite da je okrenutost prema natrag najsigurniji položaj za sve, uključujući i nas odrasle. Pokušajte zadržati svoje dijete u tom položaju što je dulje moguće, u primjerenoj auto-sjedalici.

Pojas mora biti pravilno postavljen jer zavrnuti pojas može smanjiti učvršćenost auto-sjedalice, kao i uzrokovati ozljedu kod djeteta pri sudaru.

Pritisak na mjestu gdje je traka zavrnuta je najveći i može dovesti do ozljede.

Ako je traka omotana tako da nije zavrnuta, pritisak pri zatezanju je ravnomjerno raspoređen po širini trake i manji je rizik ozljede. Ručka za nošenje prenosive sjedalice mora biti postavljena u horizontalni položaj dok je auto-sjedalica u vozilu.

Pri sudaru, autosjedalica može odskočiti od naslona sjedala.

To može slomiti ručku i povrijediti bebu ili nekog drugog putnika.

Također, spuštena ručka osigurava da se autosjedalica može kretati prema dolje kod sudara (s time da se također treba pripaziti da autosjedalica ne dotiče ili tek lagano dotiče naslon sjedala automobila ispred nje).

Položaj prsne kopče pojasa autosjedalice

Ukoliko pojas autosjedalice ima prsnu kopču, ona treba biti postavljena tako da je gornji rub kopče u ravnini s pazuhom i na sredini prsa.

Ne smije biti na vratu ili trbuhu. Sama kopča ne pruža osiguranje pri sudaru, ona je tu da drži trake pojasa u ispravnom položaju u trenutku prije sudara.

Sigurnije vezivanje svakog djeteta posebnim pojasom

Istraživanja su pokazala da glave djece koja su vezana jednim pojasom pri sudaru snažno udare jedna u drugu i uzrokuju ozbiljne ozljede.

Djeca su također poginula sjedeći na nečijem krilu, oboje vezani u isti pojas.

Pri sudaru, dijete je zgnječeno do smrti pod težinom starijeg djeteta ili odrasle osobe koji se od siline udarca pritisnu na njega.

Zapamtite – jedna osoba, jedan pojas!

Izbor sjedalice

Jedno od najčešćih pitanja koje si roditelji postavljaju kada krenu u potragu za autosjedalicom za svoje dijete je: koja je autosjedalica najsigurnija? Odgovor na to pitanje jest da su sve autosjedalice koje su prošle testiranja i dobile odobrenje nadležne inspekcije sigurne, ali samo kada se koriste u skladu s djetetovim uzrastom i dobi.

Razna testiranja ocjenjuju pojedine autosjedalice i na osnovu toga se može raditi usporedba sigurnosti, međutim važno je zapamtiti da su autosjedalice koje nose oznaku certifikata nadležnih inspekcija države u kojoj su proizvedene/se prodaju, sigurne.

Postoji nekoliko vrsta autosjedalica

  1. Autokrevetić za djecu s posebnim potrebama kao što su nedonoščad i bebe lakše od 3 kg.
  2. Autosjedalica montirana unazad za bebe do godine dana i do težine od 9 kg.
  3. Kombinirana autosjedalica za montiranje unazad i prema naprijed (unazad za bebe stare do godine dana ili više i do težine 9 kg ili više).
  4. Autosjedalica montirana prema naprijed za djecu staru najmanje godinu dana i težine između 9 kg i 18 kg (ili više – ovisno o modelu).
  5. Kombinovana autosjedalica montirana prema naprijed s dječjim boosterom za djecu staru najmanje godinu dana i težine između 9 kg i 18 kg (neki modeli su ovjereni za djecu do 27 kg).
  6. Dječji booster za djecu koja su teška barem 18 kg i visoka 100 cm ili više, do 8 godina starosti ili visine 140 cm.

Smjer vožnje

Najsigurniji smjer vožnje za djecu je unazad. Dijete koje je mlađe od godinu dana ili teško manje od 9 kilograma mora biti okrenuto unazad.

U sudaru sprijeda, a koji je najčešći uzrok smrtne ili jako ozbiljne ozljede, vrat bebe koja je okrenuta prema naprijed može se istegnuti čak i do 4,5 centimetara, a leđna moždina se može rastegnuti samo pola centimetra prije nego što dođe do ozbiljne povrede ili smrti!

Oko godine dana dječje kosti ojačaju i rizik se postepeno smanjuje.

Međutim, najbolje je zadržati dijete u položaju prema natrag što je to dulje moguće, naravno, u primjerenoj autosjedalici. Najsigurniji test za provjeru je li dijete spremno za vožnju okrenuto prema naprijed jest da može samo ustati, uz pridržavanje, bez pomoći.

Kod nedonoščadi i beba niske porođajne težine (ispod 3 kg) povišeni položaj u kojem se beba nalazi u autosjedalici za bebe (45 stupnjeva) može dovesti do ometanja dišnih puteva.

U tom slučaju može biti neophodno da se beba prevozi u motornom vozilu u ležećem položaju u za to namijenjenim autoležaljkama koje imaju potvrdu o sigurnosti od nadležnih državnih inspekcija.

Međutim, ako je beba dovoljno velika i rođena na termin, najsigurnija je u autosjedalici okrenutoj prema nazad i pod nagibom od 45 stupnjeva. Košare i nosiljke nisu ni približno prihvatljiva sigurnosna prijevozna sredstva za bebe u motornom vozilu i njihovo korištenje ne pruža djetetu sigurnost u automobilu.

Dijete je preraslo autosjedalicu montiranu prema nazad kada tjeme glave dostigne točku naslona autosjedalice koja se nalazi 2,5 cm ispod vrha naslona.

Ako je glava previsoko u autosjedalici okrenutoj prema nazad, postoji mogućnost da se tijelo pri sudaru podigne uz naslon stolice toliko da se vrat djeteta slomi preko naslona.

Bebe često prerastu autosjedalice za vožnju unatrag prije nego što je za njih sigurno da se počnu voziti okrenute prema naprijed.

U tom slučaju najbolje je premjestiti bebu u kombinirano sjedalo koje se može montirati i prema naprijed i prema otraga tako da se beba može voziti unatrag koliko god je to moguće. Kod autosjedalica okrenutih prema naprijed, dijete je preraslo autosjedalicu ako su njegove uši u ravnini vrha naslona autosjedalice.

sc. Nataša Antoljak, dr. med.

(Mamino sunce)

Foto: THinkstock