Naslovnica Zdravlje Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje

Spavanje na stomaku nije dobro za zdravlje

686
0
PODIJELI

Evo zbog čega nikada ne biste trebali spavati na stomaku:

Izaziva žgaravicu

Spavanje na stomaku ili na desnoj strani može izazvati problem nazvan gastroezofagealna refluksna bolest (GERD) ili ga bar pogoršati. To se događa kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva žgaravicu, bol, kiselkasti okus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnom boli u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tijekom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može uzrokovati hronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može dovesti do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Može izazvati bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbježno kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tokom vremena.

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite imati zdrave grudi, ne smijete spavati na stomaku. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol. Pokušajte spavati na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa.