Naslovnica Porodica Srednje dijete je spremnije za život, a evo i zašto

Srednje dijete je spremnije za život, a evo i zašto

684
0
PODIJELI

Još u djetinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

Često se stiče utisak da se srednje dijete u porodici zanemaruje, ali istraživanja govore drugačije. Činjenica da ono nije ni nastarije ni najmlađe, daje mu određene prednosti koje mogu da mu pomognu da razvije snažne liderske kvalitete kasnije u životu.

Profesorica psihologije na američkom univerzitetu Redlends, dr. Katarina Salomon, kaže da srednja djeca, zbog toga što su okružena braćom i sestrama, često moraju da preuzmu ulogu pregovarača, pa u zrelom dobu postaju vješti u rješavanju problema. Velika je vjerovatnoća da će biti i kreativni, jer slobodnije pokazuju talenat i to što nose u sebi.

Za razliku od prvorođenih, koji su često pod pritiskom jer moraju da ispune očekivanja roditelja, srednja djeca će biti manje stroga prema sebi ako dožive razočaranje i neuspjeh. Još u djetinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 642px;”>Srednja djeca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno

Srednja djeca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevnoFOTO: ILUSTRACIJA

– Takvoj djeci ide u korist i sposobnost da razmišljaju mnogo šire, zbog čega često imaju preduzetnički duh – rekla je dr Salomon.

Srednja djeca imaju određene društvene i mentalne koristi zbog odrastanja sa braćom ili sestrama. Recimo, kada krenu u vrtić imaju bolje razvijene socijalne vještine. Također, nisu podložni pretjeranoj kontroli roditelja, uglavnom su prepušteni sebi, što im daje slobodu da sami rješavaju probleme.

– Mnoga deca ni do fakulteta ne nauče sama da upravljaju svojim vremenom i obavezama, jer su im roditelji cijeli život previše pomagali. Srednja djeca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno – kaže dr Salomon.

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena djeca su pametnija jer su im roditelji posvećivali više pažnje, ali studija obavljena na univerzitetu u Ilinoisu objavljena početkom ove godine pokazala je da je koeficijent inteligencije prvorođene djeca samo za jednu jedinicu veći u odnosu na mlađu braću ili sestre.