Naslovnica Trudnoća i porođaj Šta bebe rade u stomaku?

Šta bebe rade u stomaku?

1203
0
PODIJELI

Naučnici su ustanovili, uz pomoć 4D ultrazvuka, da bebe još u majčinoj utrobi ne samo da štucaju, gutaju i protežu se, već i zijevaju.

Istraživači, koji su proučavali četvorodimenzionalni (4D) ultrazvuk 15 zdravih beba, smatraju da zijevanje ima značajnu ulogu u razvojnom procesu fetusa, te da bi preko njega lekari ubuduće mogli da provjeravaju bebino zdravlje.

Pojedini naučnici ne vjeruju da bebe zijevaju, već da samo nasumice otvaraju i zatvaraju usta.

Psiholog Nađa Rajsland koja je sa istraživačkim timom Univerziteta u Daramu, u Velikoj Britaniji, sprovela ovu studiju, uverena je da je ipak riječ o zijevanju. Ona je kazala da su funkcija i značaj zijevanja kod fetusa još uvek nepoznanica, ali da se na osnovu rezultata istraživanja može zaključiti da je ono povezano sa razvojem fetusa i da bi samim tim moglo da pruži naznake o zdravlju nerođene bebe.

“Za razliku od nas, bebe u majčinom stomaku ne zijevaju zarazno, niti zato što su pospane”, rekla je britanski psiholog, dodajući da je učestalost zijevanja vezano za sazrijevanje mozga u pocetnoj fazi trudnoće.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos ONE, sprovedeno je na 15 beba – osam devojčica i sedam dječaka, koje su snimane četiri puta od 24 do 36 nedjelje trudnoće.

Naučnici su ustanovili da zijevanje postaje rjeđe nakon 28 nedjelje trudnoće, kao i da ne postoji nikakva bitna razlika između zijevanja dječaka i djevojčica.

 

(mama i beba)