Naslovnica Bebe i mališani Šta bebe vole i ne vole

Šta bebe vole i ne vole

1000
0
PODIJELI
Lovely babies group

Nekada zrače radošću i znatiželjom, a nekada vrište do iznemoglosti. Razumijeti bebe nije uvijek lako. Šta utiče na njihovo raspoloženje saznati ćete ovdje.

Male individue

Svaka beba je jedinstvena po svojoj prirodi i njenom izgledu. Te male individue znaju od rođenja šta žele i trebaju. Postoje stvari koje vole i koje uopšte ne vole. Obzirom da bebe riječima ne mogu izraziti šta im ne odgovara, ne preostaje im ništa drugo do suzama i plačom izraziti svoje nezadovoljstvo. Ili smijehom iskazati da su siti i veoma zadovoljni. Saznajte šta je to što bebe vole.

Sisanje, cuclanje, lizanje

Refleks sisanja je urođen kod beba. Instinktivno nako rođenja traže bradavicu mame i počinju odmah sa sisanjem. Već u maminom stomaku bebe znaju da cuclaju palac. Lizanje ih smiruje i pomaže im kod uspavljivanja ili da izađu na kraj sa nezadovoljstvom. Bez obzira da li je u pitanju sisanje ili cuclanje palca, bebe su opuštene i samim time sretne i zadovljne bebe.

Rituali

Bebe veoma brzo uoče, kako se roditelji ophode s njima i kako se određene situacije odvijaju, kao npr. spavanje. Kada se beba uvijek uz istu pjesmicu ili priču za laku noć uspavljuje i ako se ovo stalno ponavlja, kod bebe se stvaraju određena očekivanja. Ukoliko se neki slijed stalno ponavlja, kao npr. kod spavanja ili hranjenja, beba memoriše ove rituale i postaje opuštenija i zadovoljnija, nego kad se dnevne radnje stalno mijenjaju.

Puno bliskosti

Strahovi mnogih roditelja da će bebu „razmaziti“ svojom pretjeranom blizinom je apsolutno neosnovana. Bebe u prvim mjesecima trebaju puno bliskosti, privrženosti i sigurnosti. Fizički kontakt i kontakt pogledom čini bebe sretnim i zadovoljnim.Toga u prvoj godini života, a ni kasnije, ne može biti previše. Često se bebe opuštaju samo kada čuju otkucaje maminog srca, kao što su ga mogle slušati u maminom stomaku. Stoga se mazite i ljubite vašu bebu što je moguće više.

Masaža

Šta može biti ljepše od milovanja i masaže? Fizički kontakt jača imunološki sistem, otklanja stres, pospješuje samopouzdanje i opuštenost, kako kod velikih tako i kod onih najmanjih. Ako vašu bebu masirate nježnim dodirima, jačate odnos roditelja i djeteta i vaša beba se osjeća zadovoljno, spokojno i sretno. Bebe različito reaguju na masaže i zato otkijte šta joj tačno odgovara i šta ne.

Boje

Bebe vole boje, prije svega crvenu. Ukoliko bi bebe same mogle urediti svoju sobu, tada roza i nebo plava sigurno ne bi bile u igri, već intenzivne boje kao što je crvena ili ljubičasta. Na osnovu jedne kanadske studije to su boje koje bebe nakon rođenja kao prve mogu prepoznati i zatim će uslijediti i ostale. Bez obzira na to bebe trebaju biti okružene svim bojama, kako bi se upoznali sa svim spektrom boja. Naime nakon tri mjeseca bebe mogu spoznati sve boje.

Razni okusi

Gotove kašice su uvijek istog okusa. S druge strane hrana koju sami pripremite uvijek je malo drugačijeg okusa. Raznovrsna ishrana različitih okusa olakšava vašoj bebi kasnije da prihvati nešto novo (čak i špinat i brokoli!) i postavlja temelje za kasnije prehrambene navike.

Ušuškanost

U maminom stomaku je uvijek bilo toplo i ugodno. Ušuškana beba se osjeća sigurno i spokojno, jer topao i ograničavajući prozor ih podsjeća na mamin stomak. Zbog ugodne topline ušuškane bebe spavaju bolje i imaju manje grčeva. Ušuškanost sprječava nekontrolisane pokrete ruku, zbog čega se bebe često znaju same prepasti i probuditi.

Pjevušenje

Bit glazbe je da pruža zadovoljstvo. To je znao još i grčki filozof Aristotel. Pjevušite vašoj bebi pjesmice kada je uspavljujete, dojite, presvlačite, kada god je to moguće. Prepoznatljiva melodija pruža vašoj bebi osječaj sigurnosti i djeluje smirujuće. Još ako uz to mama i tata svojim poznatim glasom melodiju otpjevaju najbolje što mogu, beba će biti ispunjena radošću.

Bebe to ne vole uopšte

Zašto bebe ponekad jednostavno nisu nikako zadovoljne i šta možete protiv toga poduzeti.

Glad

Kada je beba kenjkava i glavicu okreće lijevo desno kao u potrazi ili šakicu stavlja u usta, onda su to sigurni znakovi gladne bebe. Glad nije nimalo lijep osjećaj. Novorođenčad i bebe se trebaju hraniti „na zahtjev“. U konačnici i mi odrasli jedemo kada smo gladni i želimo zadovoljiti ovu osnovnu potrebu. Siti smo odmah i zadovoljniji.

Pospanost

Kažu da bebe mogu uvijek i svuda zaspati. Bilo bi lijepo! Prvih mjeseci to bi i moglo biti tačno, ali kad- tad vanjski svijet postaje previše interesantan da bi tek tako zaspali. Kada primjetite da vam je beba pospana i razdražljiva, i ne može pronaći mir kako bi zaspala, potražite neko mirno mjesto i pomozite mu da zaspe: pjevušite, nahranite ga, mazite, ljuljajte… i zasigurno ni maleno stvorenje neće više moći držati okice otvorenim.

Razdražljivost i buka

Za male Zemljane ponekad sva ta vanjska buka izvan maminog stomaka postaje previše. Fešte, posjeta rodbini, restorani, prodavnice, glasni zvukovi na televizoru, dernjava na bazenu, sve to je novo za bebu. Dug dan sa puno utisaka može dovesti kod bebe do pojave razdražljivosti i teško je poslije umiriti. Pokušajte stoga vašu bebu ne izlagati često prevelikim podražajima.

Dosada

Bebe se ne mogu same zabaviti. Ukoliko cijeli dan provedu u krevetu ili u kolicima i ništa se ne dešava, jer su mama i tata prezaposleni kućnim poslovima, to veoma lako može prerasti u dosadu. Bebe trebaju nekoga ko će s njima pričati i ko će se zabaviti sa njima, ko će im pričati priče ili nešto pjevati. Šta može biti uzbudljivije od slušanja roditelja ili igre sa njima.

Pretoplo i prehladno

Čovjek se najbolje osjeća kada se nalazi u prostoru sa ugodnom temperaturom. Znojenje je interesantno samo u sauni i smrzavanje generalno nikome ne odgovara. Kod beba nije ništa drugačije. Vodite računa da vašu bebe ne obučete pretoplo ili pretanko. Ukoliko je bebin vrat oznojen, vjerovatno je pretoplo obučeno. Temperaturu možete najlakše provjeriti na stomaku, jer su rukice i nogice uvije nešto hladnije.

 

(gugu.ba)