Naslovnica Zanimljivosti Šta biste trebali imati na umu prilikom odabira imena djeteta

Šta biste trebali imati na umu prilikom odabira imena djeteta

281
0
PODIJELI

Biranje imena djeteta definitivno nije lak zadatak za roditelje. Postoji nekoliko stvari koje biste uvijek trebali imati na umu prilikom odabira kako se dijete kasnije u životu ne bi susrelo sa neugodnostima.

Ime vašeg djeteta trebalo bi “izdržati test vremena”. Zapitajte se: Hoće li ono zvučati smiješno za 10 godina? Hoće li ga druga djeca izgovarati u podrugljivom tonu? Da li će moje dijete morati svakog dana objašnjavati kako se njegovo ime pravilno piše?

Trendovi koje treba izbjegavati podrazumijevaju čudno napisana imena, interpunkcijske znakove koji nemaju svrhu, reference na pop kulturu i slično.

Inspiraciju možete potražiti unutar vašeg porodičnog stabla. Raspitajte se o porodičnoj historiji jer se tu možda krije ime koje će vam se dopasti. Postoji nešto zaista posebno u odabiru imena koje ne samo da volite, već ima i veliki značaj za vašu porodicu.

Sjetite se da tradicionalna imena ne moraju nužno biti nepoželjna u modernom društvu. Mnoga od njih su gotovo zaboravljena, a zvuče originalno u odnosu na ona koja su trenutno popularna.

Obavezno detaljno proučite značenje imena jer ne želite da ono bude negativno ili kontradiktorno. Ukoliko ipak odaberete ime koje vam se sviđa toliko da zanemarite značenje, budite spremni na zapitkivanja okoline.

Razgovarajte o potencijalnim nadimcima sa partnerom ili članovima porodice kako biste bili sigurni da ne postoji uvredljiva verzija imena koju ste možda zanemarili.

(klix.ba)