Naslovnica Sex i ljubav Šta je “razvod u snu” i da li se trebate odlučiti na...

Šta je “razvod u snu” i da li se trebate odlučiti na ovaj korak

291
0
PODIJELI

Sve više parova primjenjuje svakodnevno spavanje u odvojenim prostorijama. Postoji i pojam koji ovo idealno označava – “razvod u snu”. On može biti koristan u sprečavanju budućih žestokih svađa u vašoj vezi.

Razdvajanje ne mora nužno podrazumijevati prepirku o skrbništvu nad djecom i podjelu imovine. Ustvari, “razvod u snu” mogao bi biti najbolje što ste ikada učinili za svoju vezu.

Carson Daly, voditelj emisije Today, je u septembru izjavio da su on i njegova supruga počeli odvojeno spavati dok su renovirali kuću i da su oboje od toga imali koristi. Oni nisu jedini. Istraživanje Mattress Clarityja, koje je uključivalo 3 hiljade ljudi u SAD-u, je pokazalo da je 31 posto njih voljno spavati odvojeno od svojih partnera. Drugo istraživanje iste kompanije je pokazalo da 19 posto Amerikanaca krivi svog partnera za nekvalitetan san.

U Dalyjevom slučaju njegova supruga je trudna, a on ima apneju u snu (poremećaj spavanja u kojem se disanje više puta zaustavlja i započinje, što često rezultira glasnim hrkanjem), što su prihvatljivi razlozi da se odvoje jedno od drugog prilikom spavanja. Drugi razlog zbog kojeg biste se poželjeli odvojiti je preferencija određene temperature sobe i/ili posteljine. Problem također može nastati ukoliko radite u različitim smjenama na poslu, navodi dr. Carolyn Dean za magazin Health.

“‘Razvod u snu’ je jednostavno objasniti: par odluči spavati odvojeno kako bi se oboje dobro naspavali. To bi moglo značiti spavanje u odvojenim krevetima u istoj sobi ili u zasebnim sobama”, kaže ona.

“Razvod u snu” donosi neke potencijalne koristi: manje problema prilikom uspavljivanja, mirniji san i manje šanse da se budite usred noći. Vaše zdravlje bi se generalno moglo popraviti.

“Poboljšan kvalitet sna omogućava mozgu da se ‘odmori’ i smanjuje nivo stresa. Također, smanjuje umor tokom dana, poboljšava raspoloženje, izdržljivost i fokus. Ovo će vjerovatno poboljšati odnose – ne samo s vašim partnerom, već i s prijateljima, kolegama itd.”, objašnjava dr. Dean.

Ako se odlučite na ovaj korak, pobrinite se da je vaša soba prikladno “pripremljena” za spavanje. Ugasite elektronske uređaje kao što su računari i mobilni telefoni i kupite udoban madrac. Zamračite prostoriju, a sobnu temperaturu održavajte između 16 i 20 stepeni. Pokušavajte slijediti istu rutinu spavanja svake noći.