Naslovnica Zdravlje Šta je strabizam?

Šta je strabizam?

2158
0
PODIJELI

Razrokost ili strabizam je poremećaj u položaju, pokretljivosti i oštrini vida jednog ili oba oka. Kod djece uzrok strabizma može biti nasljedni faktor ili dioptrija na jednom oku (kratkovidost ili dalekovidost), zbog čega se ono manje koristi pa onda “bježi” prema sljepoočnici ili nosu.

Otkrivanje strabizma nije jednostavno, jer je uobičajeno da ovu pojavu imaju djeca mlađa od tri godine. Ali, ljekar će rijetko pogriješiti pa je važno da dijete odvedete oftalmologu ako vam se učini da jedno oko bježi.

Dijete nikada nije previše malo za pregled kod specijaliste. Ako se ne liječi, razrokost može biti prepreka za bavljenje određenim profesijama.

Ako se poremećaj otkrije na vrijeme najefikasnije se može poboljšati do sedme ili osme godine. Kod djece starijeg uzrasta, koja nisu na vrijeme liječena, malo toga se može uraditi, pogotovo u slučaju dalekovidosti. Bolji rezultati liječenja postižu se kod kratkovide djece, kažu ljekari.

Razrokost se ponekad može korigirati nošenjem naočala, a u nekim slučajevima neopohodno je operativno liječenje. Postoji i program vježbi koje s naočalama korigiraju strabizam. Vježbe su jednostavne i roditelji ih mogu s djecom izvoditi kod kuće.

Kada dijete dobije naočale po nekoliko sati dnevno treba zatvoriti zdravo oko kako bi se forsiralo ono zahvaćeno strabizmom.

Jednostavan test

Roditelji i sami mogu testirati vid djeteta. Dok mališan gleda televiziju, zatvorite mu prvo, pa zatim i drugo oko. Ukolko se dijete opire, brani se, naročito kad mu se dira, naprimjer, desno oko, najvjerovatnije ima smetnje na tom oku. Obavezno otiđite na pregled.