Naslovnica Life Style Šta mama može naučiti od tate?

Šta mama može naučiti od tate?

1136
0
PODIJELI

Kada je riječ o roditeljstvu, gotovo svi se slažu u tome da su mame neprikosnovene.  Ako neko zna sve tajne o djeci onda su to baš mame. One znaju najbolje koju hranu spremiti, koja garderoba je najudobnija… ma, znaju sve najbolje.

Toliko dobro znaju čari roditeljstva da rado dijele savjete, posebno tatama koji, složićete se, i nisu baš nešto vični roditeljstvu.

Međutim, da li je to baš tako? Da li mame znaju o svemu baš apsolutno najbolje ili ipak postoje neke “sitnice“ koje bi mogle naučiti od tata?

U nastavku donosimo stvari koje bi mame mogle preuzeti od tata kako bi bile još bolji roditelji. Uuuhhh, ovo zvuči nemoguće, ali ipak pročitajte pa nam recite vaše mišljenje:

Tate sa djecom rade stvari koje su djeci interesantne i zabavne

Dok su mame fokusirane da istraže koje su to knjige odgovarajuće za čitanje ili koje TV emisije su prikladne za djecu, očevi su uglavnom, kada je u pitanju ova segment odgoja, opušteniji i biraju aktivnosti koje rado rade sa djecom, od igranja lopte, trčanja i slično.

Tate ne brinu previše o odijevanju beba

Dok mame razmišljaju o tome da li su sve boje sparene, i da li je sve na svome mjestu, tate se uglavnom bave fuckionalnom stranom: da je bebi toplo i da ima adekvatnu obuću. A sad, što se čarape baš ne slažu sa cipelama i nije baš previše bitno, zar ne?

Lakše uspostavljaju pravila i granice

Dok mame nipošto ne žele da potpadnu u kategoriju takozvanih “zločestih mama“, tate uopće nemaju problem reći „ne“. „Ako ne uradiš zadaću, onda ne možeš izaći napolje“ – to je rečenica koju će tata izgovoriti bez imalo zadrške. I dok ovo može izgledati pomalo okrutno, tate u stvari rade prave stvari postavljajući ispravne granice u odnosu roditelj/dijete.

Tate lakše traže pomoć (ako im zatreba)

Budimo iskreni. Mnoge mame misle da moraju biti “supermame“ i da im nije potrebna pomoć. Kod tata, stvari su drugačije. Ukoliko nisu sigurni kako nešto uraditi, vrlo lako će pitati za savjet, bez obzira šta drugi mislili.

Tate ne “paničare“ kada se djeca povrijede

Kada naši maleni zarade prvu modricu, mame instinktivno pokušavaju sve da zaliječe povredu. Tate u ovakvim situacijama reaguju više hladne glave, i nesvjesno uče djecu da tokom nezgoda ne reaguju pretjerano.

Tate nisu opterećene da li stvari rade savršeno

Bez obzira o čemu je riječ: dojenje, uspavljivanje… mame su zabrinute da li stvari rade ispravno (čitaj najbolje). S druge strane tate su obično spremne da se bez puno kalkulacija suoče sa izazovom ne vodeći računa o perfekcionizmu.

(roditeljstvo.com)