Naslovnica Trudnoća i porođaj Šta parovi trebaju znati kada ulaze u proces vantjelesne oplodnje

Šta parovi trebaju znati kada ulaze u proces vantjelesne oplodnje

892
0
PODIJELI
“Mnogi faktori mogu utjecati na uspjeh IVF ciklusa, ali brojni ljudi smatraju da IVF proces osigurava da mogu imati dijete bilo kada”, rekla je dr. Rashmi Kudesia, specijalistica za reproduktivnu endokrinologiju i neplodnost.

Za žene koje koriste sopstvene jajne ćelije u procesu stopa uspješnosti opada na manje od 15 posto u ranim 40-im i na manje od pet posto do sredine 40-ih godina, istakla je ona.

“To ne znači da IVF neće biti uspješan za ove parove, ali bi trebalo da znaju da se uspjeh razlikuje u zavisnosti od dobi”, istakla je Kudesia.

Pored toga, stepen uspjeha IVF-a varira u zavisnosti od klinike, istakla je ona, ali sve klinike su obavezne da te informacije dostave američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Dva najčešća pitanja koja bračni parovi postavljaju prilikom pokretanja IVF-a su njihove šanse da završe s više beba i koliko će biti neugodan proces. Postoji percepcija da bilo koja vrsta pomoći u vezi s problemima s plodnošću dovodi do više plodova u jednoj trudnoći. U procesu IVF-a sve više implantiramo samo jedan embrion tako da ćete završiti s blizancima ili s više beba samo ako se embrion prirodno počne razdvajati”, dodala je ona.

Istakla je i to da većina žena uglavnom ima dvije sedmice teških simptoma dok uzimaju hormone kako bi se pomoglo jajnim ćelijama da rastu, ali nakon toga ostatak procesa bi trebao biti ugodniji.

“IVF je nevjerovatno moćna tehnologija koja je mnogim parovima omogućila da budu roditelji. Međutim, to nije putovanje u koje bi bilo ko trebao ući nepripremljen. Svako ko se suočava s neplodnošću i razmišlja o IVF-u treba da razgovara sa svojim ljekarom i reproduktivnim endokrinologom kako bi se razmotrile sve mogućnosti liječenja”, navodi Kudesia.

Interesantno je da se s problemom neplodnosti suočava jedan od osam parova u SAD-u, piše Health24.