Naslovnica Trudnoća i porođaj Šta sve trebate znati ukoliko se odlučite na drugu trudnoću

Šta sve trebate znati ukoliko se odlučite na drugu trudnoću

646
0
PODIJELI

Pored svih stvari koje će vam sigurno reći druge mame, pročitajte nekoliko činjenica o drugoj trudnoći koje su stručnjaci ispričali za Today's Parent. Oni su objasnili kako se druga trudnoća razlikuje od prve.

Prema riječima stručnjaka, kada zatrudnite drugi put neke stvari će biti identične kao u prvoj trudnoći, dok će se druge dosta razlikovati.

Naprimjer, vrlo je vjerovatno da ćete u drugoj trudnoći ranije osjetiti bebine pokrete. Ekspertica Nicola Strydom istakla je kako su žene u drugoj trudnoći dosta iskusnije, te bolje prepoznaju pokrete bebe.

Osim toga, vaš stomak će biti vidljiv mnogo ranije nego u prvoj trudnoći. Znate li zašto? Vaša materica se nakon prve trudnoće nije vratila u prvobitno stanje, stoga vaše tijelo već zna “šta i kako treba raditi”. Ligamenti i mišići su već rastegnuti i stomak se vidljiv već u prvim mjesecima trudnoće.

Stručnjaci također tvrde kako je drugi porođaj kraći od prvog, upravo zato što “tijelo pamti”, odnosno materica i grlić su već prošli kroz iskustvo poroda i sam proces teče puno brže nego prvi put.

Vrlo je vjerovatno i da ćete u drugoj trudnoći imati više bolova nego u prvoj. Ovo se događa jer vaše tijelo opušta zglobove, što prouzrokuje jače bolove. Osim toga, beba se nekada spušta niže u stomaku (zbog ranijeg istezanja mišića) što izaziva bolove u leđima i ligamentima.