Naslovnica Bebe i mališani Šta sve uzrokuje zelenu stolicu kod beba i da li je to...

Šta sve uzrokuje zelenu stolicu kod beba i da li je to normalna pojava

962
0
PODIJELI
Stolica može biti zelena kada mame koje doje jedu zeleno. Naime, sve što majka jede, jede i njeno dijete a neke namirnice iz njene prehrane mogu zasmetati bebi zbog čega joj stolica može biti zelena. Osim zeleniša koji majka može jesti, moguće je da na bebinu zelenu stolicu utječu stvari poput antibiotika, dodataka željeza ili sličnih stvari. Isto se dešava i ukoliko beba direktno pojede nešto zeleno, poput graška brokule i sličnog zelenog povrća.

Prva stolica bebe zove se mekonij, a sastoji se od stvari koje je progutala još dok je bila u majčinom stomaku. Zbog toga je ona neobične boje, a takvu stolicu beba može izbacivati i do tri dana nakon poroda.

Kada bebi krenu nicati prvi zubi, njeno slinjenje se pojačava i prolazi u probavni sustav te u stolici izgleda poput zelenih svjetlucavih slinavih tragova. Ovakvu stolicu može uzrokovati i želučana viroza, a ako je beba bolesna primjetit ćete to i po temperaturi i povraćanju.

Mliječne formule sadrže dozu željeza koje stolicu boji u zeleno, mada takva stolica može pokazati i da beba ne pije dovoljno masnog mlijeka ali i da bebi nešto u ishrani smeta, ili je na nešto alergična.