Naslovnica Porodica Šta učiniti kada je dijete ljubomorno na brata ili sestru

Šta učiniti kada je dijete ljubomorno na brata ili sestru

1443
0
PODIJELI

Pročitajte kako da reagujete ako je vaše starije dijete ljubomorno na prinovu ili mlađeg brata i sestru…

Zašto se javlja ljubomora kod starijeg djeteta?

Ranije, kada je u porodicama bilo više djece, roditelji nisu mogli ni da pomisle da bi se mogla javiti ljubomora među njima. Roditelji su imali mnogo više obaveza oko kuće, nije bilo centralnog grijanja, mašina za pranje veša i suđa… Danas su velike porodice postale rijetkost, ali je zato ljubomora starijeg djeteta u odnosu na novog člana porodice postalo globalni problem, prenosi B92.

Savremeni roditelji koji čekaju drugo dijete treba da prihvate da je ljubomora djeteta normalna pojava, a odsustvo ljubomore može da ukazuje na neke probleme u porodici.

Često se sa dolaskom drugog djeteta u porodicu sva pažnja roditelja (a vrlo brzo i svih odraslih članova porodice) prebacuje na mališana. A starije dijete, bez obzira na uzrast, treba da se prilagodi na novu situaciju, jer ono sada prestaje da bude u centru pažnje. Mališan sada automatski postaje stariji brat/sestra i okruženje na tome često insistira govoreći mu kako je on sad već veliki, stariji.

Važno je da shvatite da samo dijete još ne vidi razliku između novorođenčeta i sebe, pa ukoliko mu roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje, ono neće birati način ni sredstva da privuče njihovu pažnju.

Kako pripremiti dijete na prinovu u porodici?

Obratite pažnju na malu djecu na ulici, idite u goste kod prijatelja ili rodbine koji imaju bebu. Neka se “starije” dijete upozna sa njima, a i vi mu pričajte o tome kako izgleda novorođenče. Pokažite mu slike ili video zapise kada je on bio beba, kako i on nije znao da hoda, priča i kako je sve učio polako korak po korak.

Osim toga, važno je da mu kažete kako beba raste u stomaku, idite zajedno da kupujete neophodne stvari za novorođenče, i polako učite dijete da što više bude samostalno, naravno u zavisnosti od uzrasta.

Naravno, dovoljno vremena posvetite i jednom i drugom djetetu. Jasno je da će o mlađem biti potrebna veća briga, ali uz dobru organizaciju sve je moguće.

Dogovorite se sa suprugom da kada se bavite bebom da se on druži sa starijim djetetom i obrnuto. Osim toga pomoć najbližih prijatelja i rodbine je također dragocjena.

Kako dijete ispoljava ljubomoru?

Većina mališana plače ili je kapriciozno, ali u nekim slučajevima starije dijete može imati problema sa spavanjem, sa noćnim mokrenjem, može se čak razboljeti…

Nekada se dijete ljuti što mama toliko vremena provodi u presvlačenju, kupanju i njezi mališana… Zadužite ga bude vaš mali pomoćnik, da vam dodaje pelenu, kremu, i tako će se osjetiti važno i ponosno i lakše će prihvatiti mlađeg batu ili seku.

Šta da radite kada starije dijete ispoljava ljubomoru?

Koristite lijepe nadimke za oba djeteta (jedno neka recimo bude mače, a drugo pače: važno je da ne pomiješate kome ste dali koji nadimak).

Nekoliko mjeseci prije porođaja sklonite igračke koje je starije dijete preraslo, a koje planirate kasnije da date mlađem, jer se može ljutiti što dajete njegove igračke.

Ukoliko dijete spava sa vama nemojte ga seliti iz vašeg kreveta neposredno prije dolaska novog člana; to učinite nekoliko sedmica ili mjeseci prije ili poslije dolaska prinove.

Budite iskreni prema djetetu i nemojte mu govoriti kako će kada dođe brat moći da se igra s njim, već mu recite kako će u početku samo spavati i kako će vam biti njegova pomoć da ga njegujete…

Pronađite dovoljno vremena za oba djeteta, a ukoliko je potrebno neka vam u pomoć pritekne i ostala rodbina…

(Avaz)