Naslovnica Trudnoća i porođaj Šta uzrokuje glavobolju tokom trudnoće i kako je ublažiti

Šta uzrokuje glavobolju tokom trudnoće i kako je ublažiti

338
0
PODIJELI

Glavobolja je uobičajen problem u trudnoći. Postoji mnogo razloga zbog kojih trudnoća može izazvati glavobolju – od hormonskih promjena do prestanka konzumiranja kafe i lošeg sna.

Dobra stvar je ta što glavobolje uglavnom nisu opasne za majke i bebe. Neki od uzroka glavobolje u trudnućo su: hormonske promjene, glad, niska razina šećera u krvi, dehidracija, odvikavanje od kofeina, nedostatak sna, emotivni ili fizički stres, naprezanje mišića zbog promjena u držanju dok beba raste, a vi dobijate na težini, visok krvni pritisak itd.

Prije trudnoće je vaše glavno sredstvo za ublažavanje glavobolje vjerovatno bio lijek protiv bolova. Međutim, sada kada ste trudni možete pokušati isprobati alternativne načine prije nego što posegnete za lijekom.

Odmor u mračnoj prostoriji

Ugasite svjetla i smanjite glasnoću televizora ili ga ukasite i probajte drijemati.

Koristite peškire natopljene toplom i hladnom vodom

Naizmjenično stavljajte peškire natopljene toplom i hladnom vodom na čelo.

Napravite kupku

Ukoliko nemate komplikacije u trudnoći, a vaš doktor kaže da slobodno možete uživati u kupki, napravite je i opustite se.

Alternativna terapija

Masaža, kiropraktika ili akupunktura mogu pomoći u ublažavanju glavobolje. Obavezno odaberite licencirane stručnjake i razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate bilo kakvih problema u trudnoći.

Zakažite termin kod oftamologa

Trudnoća može utjecati na vaše oči tako što će ih pretjerano isušiti i promijeniti vid. Oftalmolog može ponuditi opcije koje će vam pomoći u ublažavanju glavobolje zbog problema s očima.

Ne ustručavajte se zatražiti pomoć

Ukoliko imate drugu djecu, zamolite člana porodice ili prijatelja za pomoć kako biste se odmorili. Ljudima kojima je stalo do vas će biti više nego sretni što su u mogućnosti da vam pomognu.

Posjetite akušera

Ako patite od tenzijske glavobolje, obavezno se javite svom akušeru.