Naslovnica Porodica Šta znači zdrava porodica?

Šta znači zdrava porodica?

1340
0
PODIJELI

Često se susrećemo sa terminom „zdrava porodica“. To je okruženje u kojem uvijek postoji ljubav, toplina, pravičnost… Zapravo, svi težimo da izgradimo „zdravu“ porodicu, kako bi naša djeca izrasla u stabilne i uspješne ljude.

Dok se većina slaže u tome da znamo prepoznati ‘nezdravu’ porodicu i karakteristike takvih odnosa, znamo li šta zapravo znači zdrava porodica?

Evo nekoliko pitanja koje trebate postaviti sebi kako biste znali gradite li zdravo okruženje za svoju djecu:

– Da li se prema svakom djetetu odnosite kao prema pojedincu?

Svako dijete ima svoj temperament, svoj način gledanja i interakciju sa svijetom oko sebe. Roditelji jednako vole svoju djecu, ali, naravno, imaju različite vrste odnosa sa svakim od njih. Individualizirajte svoj odnos sa svakim od svoje djece. Tako ćete jačati njihove snage i talente. Također, izbjegavajte neprijatne usporedbe među braćom i sestrama, ili prijateljima.

– Imate li redovnu porodičnu rutinu?

Djeca i roditelji trebaju imati ustaljenu, svakodnevnu rutinu. Jutarnje obaveze, obroci i odlazak na spavanje trebaju imati svoj tačan raspored i vrijeme, tako će se porodica lakše organizovati. Djeca također jako vole obiteljske rituale i tradicije, kao što su rođendani, ljetovanja ili izleti.

– Da li vaša porodica aktivno učestvuje u široj porodičnoj zajednici?

Porodica funkcioniše bolje ako članovi osjećaju povezanost i podršku prijatelja i rodbine. Obično, takvi odnosi zahtijevaju angažman i oko pitanja koja se ne tiču vaše uže porodice.

– Jesu li vaša očekivanja od sebe i drugih članova porodice realna?

Svijest, znanje i vještine vašeg djeteta se stalno mijenjaju. Promatrajte, čitajte i razgovarajte sa drugima kako bi znali šta realno možete očekivati od vašeg djeteta u svakoj fazi razvoja. I roditelji imaju ograničenja, obzirom na sredstva i vrijeme koje imaju na raspolaganju. Ne postoje super-roditelji, postoje samo pojedinci koji se trude.

– Da li vrijeme koje provodite sa članovima porodice doprinosi dobrim odnosima između vas?

Većina vremena koje provodite sa partnerom i djecom treba biti zabavno, opušteno, smislene i, koliko je to najviše moguće, bez sukoba.

– Vodite li računa o vlastitim potrebama?

Roditelji bi trebali voditi zdrav osobni život (uključujući pravilnu prehranu, vježbanje i navike spavanja). Odvojite vrijeme za stvari u kojima uživate. Vaša djeca će biti zadovoljnija ako su vaše emocionalne potrebe zadovoljene. Djeca su najsretnija ako rastu uz roditelje koji su u skladnom odnosu.

– Preuzimate li moralne i društvene odgovornosti u životu?

Vi ste najvažniji uzor za vaše dijete. Pokažite svoj sistem vrijednosti kroz djela i riječi.

 

Izvor: Roditeljstvo.com