Naslovnica Trudnoća i porođaj Stomak kod trudnice. Zašto su toliko različiti?

Stomak kod trudnice. Zašto su toliko različiti?

1876
0
PODIJELI
, Image: 7446485, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, I love images

Svaki je trudnički stomak jedinstven, kao i žena koja ga nosi i dijete koje u njemu raste.

Iako u tom smislu postoji mit, činjenica da nosite visoko ili nisko ili imate okrugao ili šiljast stomak nema nikakve veze s time nosite li djevojčicu ili dječaka.

Razlozi za različite oblike stomaka često su pitanje majčine građe.

Ako ste sitne i nježne građe, dijete nema toliko puno mjesta za širenje kao kod veće žene. Zato se kod vas stomak prije pokaže i obično je više isturen prema naprijed.

Kod žena s malom zdjelicom, dijete se potkraj trudnoće ne može do kraja smjestiti glavicom na dno zdjelice. Zato stomak ostaje visoko i izbočuje se prema naprijed.

I držanje utiče na oblik stomaka! Kod žena koje imaju hiperlordozu kičme (isturena stražnjica i stomak), odnosno imaju pomalo patkasto držanje, stomak se automatski isturuje prema naprijed i djeluje veći.

Ako su stomačni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, trbuh se neće tako jako istaknuti kao, primjerice, kod žene koja nije u formi.

Važno je i koliko plodove vode okružuje dijete. Ona varira od 300 ml do 1500 ml pa se razlika svakako odražava i na veličinu stomaka.

Što je žena rodila više djece, nosit će stomak sve niže, a on će biti sve zaokruženiji. Naime, trudnoćom se mišići maternice, trbušni mišići i cjelokupno okolno tkivo rastežu. Zbog toga tkivo žene koja je rodila više nikada neće biti tako čvrsto kao prije.

Foto: Profimedia