Naslovnica Porodica Stručnjaci daju savjete o djeci na kojima će im svaki roditelj biti...

Stručnjaci daju savjete o djeci na kojima će im svaki roditelj biti zahvalan

357
0
PODIJELI

Naučnica i novinarka Helen Pearson podijelila je svoje iskustvo majčinstva i dala dobar savjet, piše Bright Side. Ona svaku večer 15 minuta razgovara sa svojom djecom o tome kako su proveli dan. Odmah nakon toga, ona ih natjera da spavaju. To zvuči jako simpatično i pametno, a sada je predstavljeno još zanimljivih savjeta koje bi stručnjaci željeli podijeliti s vama.

Dopustite vašoj bebi da dijeli krevet s vama do svoje treće godine

Neki istraživači tvrde da je najsigurniji način da beba spava, to da spava sa svojom majkom. Pedijatri su primijetili da možda nije sigurno ostavljati ih u drugoj sobi. Šesnaest novorođenčadi je promatrano dok su spavali u kolijevci i dok su spavali na majčinim grudima. Monitori su pokazali da su bebe pod tri puta većim stresom kada spavaju same.

Prema naučnicima, najbolje je da beba spava s majkom do svoje treće godine. U isto vrijeme, napominje se da nije sigurno da dijete počne spavati s vama u krevetu prije nego što napuni četiri mjeseca. Ako držite novorođenče na grudima, potrudite se da ne zaspite.

Ne tjerajte djecu da jedu više

Stručnjaci kažu da biste trebali imati zdravu hranu na svom stolu. U tom slučaju nećete se morati brinuti da vaša beba jede nezdravu hranu ili o količini hrane koju jede. Neki roditelji možda forsiraju svoju djecu da jedu jer misle da su ona gladna. Najbolje je ne pritiskati djecu kada je hrana u pitanju. Samo im osigurajte zdrave opcije i pustite da vaše dijete odluči što će jesti.

Ne paničite ako vaše dijete neće da koriste tutu

Da, dobro je kada ne morate više trošiti novac na pelene svakog mjeseca, ali treniranje ovoga trebalo bi se dogoditi kada dijete osjeti da je vrijeme. Sudeći prema pedijatrima, ne postoji pravo vrijeme za korištenje tute. Vaše dijete samo treba biti spremno za to i pokazati svoje zanimanje. Prosječno pravo vrijeme za ovo je između druge i četvrte godine djeteta.

Dajte svom djetetu izbore kako bi ga naučili da donosi odluke

Čak i malo dijete mora steći neovisnost. Pedijatri kažu da striktne smjernice nisu najbolja opcija. Najbolje je da ne namećete svoju volju djeci, njima su potrebni izbori. Pitajte svoje dijete što želi za večeru ili koju boju majice želi obući.

Uključite svoje dijete u sastanke s njegovim ljekarom

Naučna pismenost važna je kada odgajate dijete. Djeca bi, također, trebala naučiti kako posjetiti ljekara i da znaju dati ljekaru neke informacije o sebi. Samo im dopustite da sudjeluju u sastancima sa svojim ljekarima. Doktor Abrams kaže da već kada napune šest godina, djeca mogu početi odgovarati na neka pitanja tokom pregleda. Nemojte ih izolirati i nemojte sami odgovarati na sva pitanja liječnika. Oni bi trebali shvatiti da su sami odgovorni za svoje zdravlje.

Obraćajte pažnju na sve promjene u prehrani kod novorođenčadi

Porodični fizijatar kaže da novorođenčad obično jedu redovno. Ako morate probuditi svoje novorođenče kako bi jelo ili ako ne mogu završiti svoje uobičajene obroke, to može značiti da su bolesni. Također obratite pažnju na simptome kao što su znojenje dok jedu, promjene u njihovom plaču ili ako spavaju više od uobičajenog.

Uradite ove stvari ako vaše dijete ima manje od godinu dana i ne prestaje plakati

Katkad vam može djelovati kao da ste sve napravili, ali vaša beba uporno nastavlja plakati. Ako je beba suha, nahranjena i naspavana, ali i dalje nastavlja plakati, isprobajte ove tehnike koje stručnjaci preporučuju:

– ljuljajte ih u stolici za ljuljanje ili u naručju
– pustite laganu muziku
– šetajte ih u rukama ili u kolicima
– provozajte uih u autu
– pustite im ritmične zvukove, poput fena ili perilice za pranje posuđa.

Izgradite im povjerenje i samosvijest od malih nogu

Neki doktori kažu da su djeca s dobrom samosviješću sretnija. U ovom slučaju, manje je vjerovatno da će podlijeći pritisku vršnjaka. Samosvijest pomaže djeci da donose bolje odluke. Roditelji bi trebali pohvaliti dijete i cijeniti njihov trud i dostignuća.

Ohrabrite ih da budu bolji na sljedeće načine:

– dajte im odgovornosti koje su prikladne za njihove godine i ne zaboravite im se zahvaliti
– provodite vrijeme zajedno, djeca trebaju znati da su važna

Pravite se da ne čujete vrištanje kada imaju nastupe bijesa

Histerična djeca u trgovini mogu vam izgledati kao poznat scenarij, ali pravo pitanje je kako da se nosite s ovom situacijom i zaustavite histeriziranje. Doktorica Tanya Remer Altmann kaže da je najbolji način da se zaustavi divljanje, ignorisanje. Čim vaše dijete potraži pažnju i shvati da je ne dobiva, vriska će prestati.

Ovo će, vjerovatno, biti teško napraviti prvi put, ali barem pokušajte. Također, nošenje nekih knjiga i djetetovih omiljenih igračaka može odvući pažnju vašem mališanu.

Planirajte zabavne aktivnosti kada vodite dijete zubaru

Ako idete zubaru, pokušajte planirati neke zabavne aktivnosti odmah nakon toga kako bi lijepe uspomene bile posljednja stvar koju će zapamtiti vezano za to. Možda možete pitati svoje dijete što bi najviše želio raditi  nakon odlaska stomatologu.

Osim toga, dentalna higijena jako je važna i to je nešto čemu biste trebali naučiti svoje dijete. Dopustite djeci da sama biraju svoju četkicu i pastu za zube. Dobro je i da čitate knjige i gledate snimke namijenjene djeci kako bi razgovarali o dentalnoj higijeni.