Naslovnica Life Style Stručnjaci otkrivaju: Treba li vaša kosa kremu za zaštitu od sunca?

Stručnjaci otkrivaju: Treba li vaša kosa kremu za zaštitu od sunca?

712
0
PODIJELI
Reklame za ove proizvode obično tvrde kako oni sprječavaju oštećenje vaše kose od sunca, obećavaju kako vaša kosa neće biti suha, lomljiva, te da će izgledati zdravo i sjajno. No, djeluju li proizvodi za kosu onako kako nam to reklame obećavaju i trebamo li zaista koristiti ove proizvode?

Huffpost je razgovarao s frizerima koji su otkrili da sunce baš onako kako utiče na našu kožu, utiče i na našu kosu, pa ukoliko koristite kremu za sunčanje dobro je da koristite i kremu za kosu.

Frizerka Laura Dyer iz u New Yorku, objasnila je da sunce uzrokuje da se kutikula kose otvori i na taj način dopusti uklanjanje vlage i melanina.

Ukoliko je vaša kosa farbana ona će od sunca posvijetliti. Zbog toga Dyer savjetuje da koristite kremu za kosu koja štiti vašu kosu od štetnih sunčevih zraka. S njom se slaže i frizerka Kirsten Klontz koja kaže da izlaganje suncu razgrađuje proteine ​​u kosi što uzrokuje njeno lomljenje i ispucale vrhove.

Važno je napomenuti da postoji razlika između proizvoda s oznakom SPF (faktor zaštite od sunca) i proizvoda koji imaju oznaku UV zaštite.

SPF se obično povezuje s kremama za sunčanje za vašu kožu. Međutim, na tržištu postoje brojni proizvodi za kosu koji uključuju SPF. Proizvodi koji sadrže SPF mogu djelovati i kao krema za sunčanje za vaše vlasište jer sprječavaju da vam tjeme izgori.

Kada su u pitanu proizvodi za zaštitu od UV zraka oni oblažu dlaku kako bi mogla odbiti sunčeve UV zrake. Ovi proizvodi smanjuju suhoću kose i sprječavaju beživotan izgled vaše kose.

Frizeri kažu i to kako nećete dobiti rak kose ako na nju ne nanesete proizvod za zaštitu od sunca, ali ako želite zaštititi kvalitetu vaše kose, složili su se da ćete njihovom upotrebom zaštiti i kosu i tjeme. Kazali su i kako su šeširi, posebni oni s velikim obodom također odlična opcija za zaštitu kose od sunca.

Frizeri su naglasili i kako su SPF proizvodi za kosu posebno korisni za ljude s ofarbanom kosom.