Naslovnica Zdravlje Stručnjaci savjetuju kako da vježbate dok ste danima u kući

Stručnjaci savjetuju kako da vježbate dok ste danima u kući

732
0
PODIJELI

U vrijeme kada su brojni stanovnici Srpske, kao i svijeta, prinuđeni da dane provode u kući, u uslovima ograničenog kretanja, potrebno je na neki način rasteretiti kičmu i leđa.

S obzirom na to da se puno vremena provodi u sjedećem položaju, za računarom, pred televizorom ili ležeći uz telefon ili knjigu, vrlo je vjerovatno da ćete u nekom momentu početi da osjećate bolove upravo u leđima, ističu stručnjaci.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Snježana Novaković Bursać i diplomirani fizioterapeut Bogdana Marković iz Zavoda “Dr Miroslav Zotović” pripremile su nekoliko savjeta i vježbi kako da građani pomognu sebi, ali i korisno ispune svoje vrijeme dok se ponašaju odgovorno, ostaju u kući i uzdržavaju se od socijalnog kontakta, kako bi se usporilo širenje novog virusa korona.

U letku pod nazivom “5 minuta vježbi za bezbolna leđa” opisale su detaljno šest vježbi koje možete svakodnevno izvesti u kućnim uslovima, a letak su podijelile i na Fejsbuku.

Vježbe se, inače, osmišljene tako da se mogu raditi i u kancelariji, jer ne zahtijevaju puno prostora.

– Imajući na umu da najveći broj građana trenutno boravi u zatvorenom prostoru duže vrijeme, vjerovatno će većina doživjeti bol u mišićno-koštanom sistemu, posebno u vratu ili leđima.

Da bismo ostali u zadovoljavajućem stanju, našim zglobovima, kičmenom stubu i mišićima moramo omogućiti odgovarajuće pokrete. Pokretljvost nam je bitna i radi kondicije vaskularnog, ali i svih drugih organskih sistema.

Na internetu se mogu naći različiti korisne preporuke, ali skrećem pažnju da ljudi koji imaju neku verifikovanu dijagnozu treba da se drže kombinacije vježbi koje su vjerovatno imali pod kontrolom nadležnog fizijatra.

S obzirom na to da u ovim danima imamo višak vremena, ponovite vježbe više puta dnevno – preporučuje doktorica Novaković Bursać u razgovoru za Srpskainfo.

(srpskainfo)