Naslovnica Porodica Studija otkrila da se očevi osjećaju usamljeno tokom perioda dojenja

Studija otkrila da se očevi osjećaju usamljeno tokom perioda dojenja

69
0
PODIJELI
U početku se osjećaju uzbuđeno i prezadovoljno, a onda se mogu osjećati usamljeno, depresivno i nesposobno.

Period dojenja može blokirati očeve u povezivanju s djecom

Obično je period dojenja vrijeme kada se mama povezuje s bebo, zbog toga se neki očevi mogu osjećati zapostavljeno. Neki od njih misle da dam dojenje blokira njihovo povezivanje s bebom, pa čak i sa suprugom. To stvara veliki stres očevima, zbog čega se osjećaju ljubomorno i depresivno.

Često su nezadovoljni sobom

Osjećaj isključenosti može uticati i na samopouzdanje kod nekih očeva. Kako im nije uvijek omogućeno da u potpunosti učestvuju u djetetovom životu i pruže im potrebnu njegu, osjećaju da nisu dovoljno kompetentni i da su bespomoćni kao očevi. Te negativne emocije čak vode do svađa sa njihovim suprugama, navodi se u istraživanju.

Mnogi očevi vjeruju da je za vrijeme dojenja njihova uloga podržavanje i olakšavanje procesa. Smatraju da je važno brinuti se o svom partneru, osigurati hranu, pomagati u kućnim obavezama, brinuti se o starijoj djeci i bebi.

Rado preuzimaju odgovornost za hranjenje

Još jedno zanimljivo otkriće kaže kako bi očevi vrlo rado preuzeli odgovornost za hranjenje. To im pomaže da uspostave vezu sa svojim djetetom i bolje osjete i razumiju njihove emocije. Jedan od očeva izjavio je da mu je hranjenje sina pomoglo da shvati da je zapravo otac.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here