Naslovnica Porodica Stvari koje obavezno morate objasniti starijem djetetu dok očekujete prinovu

Stvari koje obavezno morate objasniti starijem djetetu dok očekujete prinovu

497
0
PODIJELI
Imati brata ili sestru može biti pravi blagoslov, ali starije dijete to možda neće tako vidjeti u početku, piše Bright Side. Kako su navikli da budu jedino dijete, vijest o dobijanju brata ili sestre može dovesti do toga da njihovi osjećaji budu pomiješani. Roditelji bi, osim što trebaju drugo dijete dočekati s jednakom radošću kao i prvo, morali pomoći starijem djetetu da se prilagodi promjeni.

Važnost dijeljenja

Prije nego što je dobilo brata ili sestru, vaše prvo dijete bilo je jedino u porodici. Sva pažnja je bila usmjeravana njemu i sve što dobije bilo je samo njegovo. Zato bi ga trebalo naučiti kako dijeliti sve što ima, prije nego što drugo dijete stigne. Na ovaj način naučit će kako raditi kompromise, umjesto da se svađa s mlađim bratom ili sestrom oko toga čije je šta.

Učite ga ljubaznosti i strpljenju

Prvo dijete će naučiti mnogo toga prije nego što se rodi drugo. Iako će možda biti uzbuđeno zbog dolaska novog člana porodice, potrebno je naučiti ga strpljenju jer drugo dijete neće znati kako komunicirati. Drugo će dijete sporije učiti stvari i dosta će plakati i zato stariji brat ili sestra moraju naučiti kako se nositi s njim bez ikakve ljutnje.

Uvijek ima prostora za još njih u porodici

Potpuno je normalno da se prvo dijete osjeća nepoželjno kada stigne drugo. Kako biste izbjegli takvu situaciju, važno im je reći da pravilo glasi “što više, to bolje” i da su oni potrebni porodici. Potrebno je da shvate kako s dolaskom novog člana porodice, zapravo, dobijaju puno važniju ulogu.

Objasnite mu da možete voljeti nekoga, a da nekog drugog ne volite manje zbog toga

Obično se starije dijete brine zbog toga što misli da će ga roditelji voljeti manje jer je sva pažnja usmjerena na mlađeg brata ili sestru. Ova ljubomora može biti spriječena time što ćete objasniti starijem djetetu da ljubav ne poznaje granice. Uvjerite ga da ga volite isto kao i prije i da ga volite jednako kao i drugo dijete.

Učite ga da bude samostalno

Također je potrebno naučiti starije dijete da određene stvari obavlja samostalno, bez obzira na to koliko godina ima. Tako će naučiti da mu nije uvijek potrebna pažnja roditelja, kao kad je bio dijete. Tako će mu biti omogućeno da se ponaša kao mudriji, stariji član obitelji prema novom članu.

Ispravan način da se igraju zajedno

Ako vaše prvo dijete nije prije odlazilo u igraonice i na igrališta, trebalo bi ga naučiti kako se igrati s drugom djecom. Roditelji bi starijoj djeci trebali reći da, u igri s drugima, ne trebaju biti grubi, zlobni i sebični. Savjet da budu dobri i igraju se lijepo, tako da svi uživaju u igranju, može biti ohrabrujući.

Naučite ih da pomažu drugima

Novorođenom je djetetu, logično, potrebna pomoć oko svega. Ako starije dijete zna da treba pomoći nekome kada je to potrebno, to će primijeniti i kada je u pitanju drugo dijete. Ovo ne samo da će pomoći roditeljima i olakšati im odgajanje prvog djeteta, nego će pomoći i starijem djetetu da izgradi samopouzdanje i bude dobar brat ili sestra.

Naučiti dijete kako se nosi nešto krhko

Nakon rođenja djeca su jako krhka. I dok roditelji trebaju ohrabriti prvo dijete da se zbliži s novorođenčetom, trebalo bi ga naučiti i kako drugo dijete držati nježno. U suprotnom, starije dijete može povrijediti dijete, nenamjerno.

Važnost brige o članovima porodice

Prvom djetetu treba objasniti da je drugo dijete, također, član porodične zajednice. Samim tim, on treba biti voljen i pažen isto kao i bilo ko drugi u porodici. Jednom kada starije dijete prihvati tu činjenicu, veće su šanse da će postati zaštitnički nastrojeno prema bratu ili sestri.

Kako izraziti svoje osjećaje

Ovo je možda i najvažnija stvar kojom biste trebali naučiti svoje starije dijete. Kada se rodi drugo dijete, može doći do mješavine raznih osjećaja i starije dijete treba znati da će njegovi roditelji uvijek biti tu da ga saslušaju kada osjeti potrebu za tim. Puno je zdravije za njega da razgovara sa svojim roditeljima o emocijama, nego da skuplja bijes ili napravi nešto što bi moglo povrijediti drugo dijete.