Naslovnica Porodica Svađe roditelja bole djecu!

Svađe roditelja bole djecu!

2007
0
PODIJELI
Cape Town, South Africa

Nema para koji se nikad ne svađa.

Pogotovo oni koji su više godina u braku.

Laže vas ko god kaže drugačije.

Rasprave, nesuglasice, nesporazumi, kako god da ih nazovete – normalna su pojava u svakoj vezi.

Ipak, ono što ne bi trebalo da bude normalno jeste glasna i žučna rasprava pred djecom.

Povišeni tonovi, dreka, psovke, uvrede i naročito bilo kakav vid fizičke agresije – uključujući i bacanje predmeta – izuzetno štetno utiču na vaše mališane, tvrde psiholozi.

Oni upozoravaju roditelje na to da svađe pred decom na njih ostavljaju doživotne posljedice.

Najčešće posljedice

Svako dijete ima potrebu da se oseća sigurno i zaštićeno, a svađanje pred decom djeluje na njih upravo suprotno.

Svađa i fizički okršaji roditelja decu plaše i čine ih nesigurnim, čak i kad ne mogu da razumiju značenje razmijenjenih riječi.

Istraživanja naučnika pokazuju da se aktivnost bebinog mozga mijenja kad čuje ljutit glas, pa čak i kad spava.

Bebe zbog toga osećaju nesigurnost, nemir, grčevito se privijaju uz roditelje, često i dugo plaču, imaju slab apetit i lošu komunikaciju s okolinom.

Ne postoji opšti šablon ponašanja, ali neke od posledica mogu biti povučenost, neuobičajeno tiho i mirno dijete, osjećaj krivice, agresivnost ili izraženo neprijateljstvo prema svima.

Roditeljske svađe loše utiču i na djetetov osećaj sigurnosti. Ako se svađe ponavljaju iz dana u dan i ako su posebno žučne, veliki su izgledi da će dijete postati depresivno, anksiozno i suočavaće se s drugim emocionalnim poteškoćama i problemima u ponašanju.

Kako riješiti konflikte

Ne možete vikati, bacati stvari po kući i, svakako – ne možete se pretvarati da je “sve u redu” kad zapravo nije.

Pa kako onda riješiti konflikte s partnerom?

Jednostavno – kao odrasla osoba.

To znači da treba da naučite vještine zdravog rješavanja konflikata, jer koristeći ih, pokazaćete djetetu da je moguće ne slagati se s nekim koga volite i da se svi nesporazumi i sukobi mogu riješiti na miran način i uz obostrano poštovanje.

Ako dete vidi da roditelji jasno i otvoreno razgovaraju i da se međusobno pažljivo slušaju, iz roditeljskih konflikata naučiće kako da ih rješavaju na zdrav način.

Shvatiće da je ključ rešavanja konflikata kompromis, tj. korišćenje rečenica kao što su “Premda se ne slažem s tobom, vjerovaću ti i probaćemo onako kako ti predlažeš”. Najzad, što je veoma bitno, da da biste mališanu pokazali da između partnera i vas postoje ljubav, poštovanje i međusobna podrška, koristite rečenice kao što su “Prebrodićemo mi to”.

 

Foto: Guliver/Thinkstock