Naslovnica Zanimljivosti Svakodnevno jedemo jabuke, a još ne znamo njihovu moć

Svakodnevno jedemo jabuke, a još ne znamo njihovu moć

218
0
PODIJELI

Prema nedavnim arheološkim otkrićima, čini se da ljudi uživaju u jabukama još od davne 6.500 godine prije nove ere.

U tom periodu uspješno smo savladali pripremu pita od jabuka, izradu osvježavajućih sokova od jabuke i još mnoštvo raznih primjena jabukovog sirćeta. Međutim, čini se kako smo tek zagrebali po površini, stoga u nastavku donosimo nekoliko nevjerovatnih situacija u kojima možete koristiti jabuke.

Olakšajte alergije

Jabuke su bogate kvercetinom, biljnim sastojkom koji smanjuje lučenje histamina, hemikalije koju vaše tijelo ispušta tokom alergijskih reakcija. Takođe, jedna studija objavljena u časopisu Thorax otkrila je kako su muškarci koju su konzumirali 5 ili više jabuka nedeljno, na kraju imali bolju funkciju pluća od muškaraca koji nisu konzumirali jabuke.

Ublažite migrenu

Neka istraživanja otkrila su kako miris zelenih jabuka može smanjiti simptome migrene i smanjiti njeno trajanje. Ako osjećate da bi mogli dobiti glavobolju, prerežite zelenu jabuku na pola i uživajte u njenom mirisu.

Ubrzajte dozrijevanje drugog voća

Jabuke, baš kao i breskve, kruške i banane, ispuštaju etilen – plin koji ubrzava proces sazrijevanja. Međutim, ovaj trik neće raditi sa pomorandžama, ananasom i mandarinama. Takođe, ako ne želite da vaše voće prebrzo sazre, nemojte ga držati nigdje u blizini jabuka.

Očistite kosu

Primjene jabukovog sirćeta gotovo su neograničene, ali postoji jedna situacija u kojoj vam vjerovatno nije palo na pamet njegovo korišćenje – kako bi napokon dobili bitku s masnom kosom, stavite kašičicu jabukovog sirćeta u 500ml vode, a zatim ovom smjesom isperite kosu. Jabukovo sirće izvući će talog sapuna koji može masnu kosu učiniti teškom, a njegov miris će nestati kada se vaša kosa osuši, piše Magazin novosti.