Naslovnica Zdravlje Svjetska zdravstvena organizacija ovisnost o videoigrama proglasila mentalnom bolešću

Svjetska zdravstvena organizacija ovisnost o videoigrama proglasila mentalnom bolešću

860
0
PODIJELI

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je ovisnost o videoigrama kao dijagnozu i na taj način stručnjacima za mentalno zdravlje postavila temelj za uspostavljanje prava na liječenje i identificiranje rizika za ovisnost.

Blizu dvije i po milijarde ljudi na svijetu igra videoigre, a iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da poremećaj ima tek dio njih. Oni su još u januaru, kada su najavili da će priznati ovisnost o videoigrama kao bolest, objasnili da je to poremećaj za koji su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga središta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje uprkos štetnim posljedicama.

U isto vrijeme njihov stav osporava nekoliko stručnjaka za mentalno zdravlje.

“Zabrinuti smo jer je to dijagnoza koja nema čvrste temelje istraživanja”, tvrdi Christopher Ferguson, psiholog na Univerzitetu Stetson u DeLandu.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija je iz nove verzije Međunarodne klasifikacije bolesti izbacila transrodnost kao oblik mentalnog poremećaja.