Naslovnica Sex i ljubav Tajna dugog i uspješnog braka nisu velike romantične geste već i sitni...

Tajna dugog i uspješnog braka nisu velike romantične geste već i sitni znaci pažnje

801
0
PODIJELI
Trik dugovječnosti je uspostavljanje zdravih navika i izvođenje malih ljubavnih sitnica svakoga dana iz godine u godinu.
Bračni terapeuti otkrili su šta to neki od najsretnijih parova svakodnevno rade i kakav je njihov odnos.
Evo šta su oni rekli:

Emocionalna i fizička povezanost

Parovi koji su u dugim vezama ili brakovima uvijek pronađu način da ostanu povezani i fizički i emocionalno čak i onim teškim danima. To bi mogao biti dug i lijep zagrlja, pažljivo slušanje partnera dok razgovarate, podržavanje i ohrabrivanje partnera.

“Ta emocionalna povezanost zapravo je najbitnija u bračnim odnosima. S vremenom ove male interakcije izgrađuju dubok osjećaj povjerenja i intimnosti koje drže parove sretnima i povezanima”, rekla je porodična terapeutkinja Jennifer Chappell Marsh.

Oni znaju reći izvini 

Veoma je bitno znati prepozanti kada je vaš partner povrijeđen nekim vašim postupkom. Također je veoma bitno znati reći “izvini” kada pogriješite i povrijedite partnera. Preuzmite odgovornost za vaša nedjela i radite na promjeni ponašanja.

Opraštaju greške 

Svi u braku rade greške, ali njihov smisao je da ih popravite i borite se. Sve te greške su zapravo naučene lekcije a ne razlog za sramotu. Oni o greškama raspravljaju, rade na njima i idu prema naprijed. Bitno je samo da znaju i kada se dogode greške da su i dalje voljeni.

Pronalaze načine da pokažu da misle jedno na drugo

Dugogodišnji parovi imaju naviku redovno pokazivati koliko znače jedni drugima. Ne mora to biti ni velika, romantična uvertira, to može biti i poruka tokom radnog dana u kojoj ste zahvalili što su vam spakovali ukusan ručak. U ovom slučaju spontanost je ključna. Samo jedna neočekivana, tekstualna poruka može uljepšati njihov dan.

Oni komuniciraju o zabavnim stvarima i ne tako zabavnim stvarima

Razgovor sa partnerom je najbitniji. Oni lijepi o pozitivnim stvarima u vašem životu poput nove ponude za posao, putovanje koje planirate sa svojim prijateljima. To su oni laki i lijepi razgovori. No oni još bitniji su o teškim stvarima, manje glamuroznim poput vašeg anksioznog poremećaja i nezadovoljstva koje osjećate u vašem seksualnom životu. Ovakvi razgovori više zbližavaju partnere nego bilo šta drugo.

Prihvaćaju partnerove prijatelje i porodicu

Nekada čak i najsretnije parove nerviraju neki članovi porodice ili prijatelji. Poput njegovog druga iz srednje škole koji stalno priča jedne te iste priče, ili svekrva koja se u sve miješa i stalno vas pita kad će ta prinova. Takve stvari su prosto neizbježne. No najbitnije da shvatate koliko su te osobe bitne vašem partneru. Sigurni smo da možete tih nekoliko sati sjediti nasmješeni dok su vam u posjeti.

Oni slave svoje razlike, a ne samo svoje sličnosti

Na početku veze može vam se činiti da vi i vaš partner imate toliko zajedničkog: oboje volite planinarenje vikendom, roštiljanje i večernje gledanje filmova. Ali kako vrijeme prolazi, postaje vam jasno da, iako ste možda na neki način slični, definitivno niste ista osoba. Dugogodišnji parovi mogu prepoznati da te razlike drže brak zanimljivijim i da zapravo učvršćuju vaš odnos.

Neki parovi imaju nerealna očekivanja da će uživati ​​u istim hobijima, imati ista mišljenja i uvjerenja i reagirati na život istim emocijama.No upravo oni najzdraviji parovi znaju cijeniti različite ukuse svog partnera i reagirati na njih s radoznalošću, a ne s prezirom.