Naslovnica Bebe i mališani Tajne okusa majčina mlijeka

Tajne okusa majčina mlijeka

1517
0
PODIJELI
Image: 0087960558, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Westend

Čokolada, vanilija ili banana – mališani ove i mnoge druge okuse mogu kušati sisajući na majčinim prsima.

Naravno, sve ovisi o tome što je majka prije dojenja pojela.

Bebe vole slatko i lako se navikavaju na taj okus.

Ali, kako poslije, kad odrastu, ne bi tražile samo pudinge, kekse i slatkiše, majke koje doje trebale bi pripaziti što jedu.

Naime, ljubiteljice slatkog čini se da dojeći istu sklonost razvijaju i kod svog dojenčeta.

Jer mnogi dijelovi hrane, odnosno arome u majčinom jelovniku dospijevaju i do mlijeka.

Majke u tom smislu već dojenjem stvaraju temelje djetetovog budućeg omiljenog jelovnika.

Odavno majke pričaju da okusi, posebice češnjaka, luka ili kupusa i kelja, prelaze u mlijeko te da ne samo da ih neka djeca ne vole osjetiti već imaju i poteškoća s grčevima i probavom.

Ali danski naučnici sada su ustanovili da majčino mlijeko jako varira po okusu od obroka do obroka te da različite namirnice i arome trebaju različito vrijeme da se pojave u mlijeku, a onda se u njemu različito dugo i zadržavaju.

Pojede li majka tako bananu, dijete će imati mlijeko s okusom banane već nakon sat vremena.

Ako se najede kiflica s kimom, aroma kima će se najjače osjetiti u mlijeku za dva sata, dok će se okus jednog mentol bombona u mlijeku zadržati čak i do šest sati.

Naučnici sada nagađaju kako dojena djeca lakše prihvaćaju nove okuse od djece koja se hrane na bočicu jer sisajući majčino mlijeko od prvog dana života upoznaju nove okuse.

Odbija li vaš probirljivi mališan primjerice okus češnjaka, koji se naime u mlijeku zadržava i do osam sati, pokušajte utvrditi je li zaista riječ o češnjaku pa ga privremeno smanjite ili izbacite iz jela.

Inače, jedite raznoliko, uživajte u zdravoj hrani i time ponudite djetetu svoje mlijeko prepuno vitamina, minerala i naravno okusa.

Ako vas tu i tamo veseli pojesti komad torte, slobodno si ga priuštite jer to neće naštetiti djetetovim okusnim pupoljcima. Dapače!