Naslovnica Zanimljivosti Tetovaže, pirsing i trudnoća: 5 stvari koje trebate znati

Tetovaže, pirsing i trudnoća: 5 stvari koje trebate znati

604
0
PODIJELI
Magazin Parents donosi odgovore na pet najčešćih nedoumica budućih majki.

Hoće li moja tetovaža nakon trudnoće izgledati drugačije?

Svaki put kad se koža rastegne, umjetničko djelo na njoj može postati zamagljeno, izblijediti ili nestati, objašnjava Cameron Rokshar, profesorica dermatologije u bolnici Mount Sinai u New Yorku. Tetovaže na stomaku, grudima ili bokovima najvjerovatnije će se promijeniti jer se ta područja u trudnoći najviše šire.

Također možete otkriti da je vaša tetovaža zadržala veličinu i oblik, ali su na njoj nastale strije i zbog njih je izblijedjela. Kakve će efekte imati trudnoća na umjetnost na tijelu najviše zavisi od genetike. Losioni i kreme neće spriječiti izobličenja, ali kad se koža ponovo počne zatezati, tetovaža može izgledati jednako kao prije. Osim toga, pravi tattoo majstori bi trebali znati popraviti tetovažu, a s dermatolozima se možete posavjetovati i o opcijama njihovog laserskog uklanjanja.

Da li trebam izvaditi svoj pirsing?

Tokom trudnoće naušnice i minđuše mogu ostati u nosu, anije nužno ni vađenje pirsinga iz pupka ili s bradavice. Ipak, nekim ženama je pirsing postao neugodan kako im se koža širila pa se i vi trebate voditi slušanjem vlastitog tijela. Ako osjećate bol, promijenite veličinu ili stil vašeg nakita, a možete ga i potpuno ukloniti.

Imajte na umu i da je porođaj potpuno drugačija priča. Pirsing vam može otežati put do anestezije ili povećati rizik od puknuća. Kod carskog reza potrebno je ukloniti i obične stare naušnice.

Je li sigurno tetovirati se ili uraditi pirsing u trudnoći?

Bolje je sačekati nekoliko mjeseci nakon što beba stigne na svijet jer svaki put kada vas ubodu iglom, bilo da se radi o tetovaži ili pirsingu, rizikujete da dobijete infekciju. Osim toga, u trudnoći su veće šanse da ćete loše reagovati na neke sastojke u mastilu, a računajte i da će tetovaža ili pirsing nakon porođaja izgledati mnogo drugačije.

Je li istina da ne mogu dobiti epiduralnu ako imam tetovažu na leđima?

U časopisu Američkog udruženja medicinskih sestara za anesteziju iz 2010. godine dovedena je u pitanje sigurnost epidurala kroz tetoviranu kožu jer, kako je navedeno, igla može pokupiti boju, proširiti je na kičmeni stub i potencijalno stvoriti probleme. Iako je ovakav prenos boje teoretski moguć, pacijenti još nisu prijavili zdravstvene komplikacije koje su na taj način uslijedile. Stoga, ako vaš anesteziolog može dati epidural bez zahvaćanja kože koja je istetovirana, onda će to i uraditi. Ako to i nije moguće, i dalje biste trebali biti kandidat za takav oblik ublažavanja boli, sve dok je vaša tetovaža potpuno zacijelila i nema crvenila ili znakova infekcije.

Hoće li me pirsing na bradavici spriječiti u dojenju?

Probijanje bradavice ili aerole nema utjecaja na vašu sposobnost proizvodnje majčinog mlijeka, ali pirsing donosi rizik od gušenja bebe pa je najbolje da ga skinete dok dojite. Moglo bi vas iznenaditi kako mlijeko izlazi iz vaše bradavice, ali i kroz rupu od pirsinga.