Naslovnica Porodica Treba motivisati djecu

Treba motivisati djecu

842
0
PODIJELI
Cute schoolboy keeping open book on head in classroom

Školarcima treba pomoći da što kvalitetnije privedu kraju školsku godinu. Najčešći problem je što su ocjene postale same sebi cilj i to roditeljski. Dijete nema osjećaj da postiže nešto za sebe, nego da odrađuje za roditelje. Često odgovornost za učenje i uspjeh roditelji, osobito tokom osnovne škole, preuzmu na sebe, pa se dijete sve manje brine i razmišlja o školi poučeno iskustvom da to nije njegova briga. Tako propuste usvojiti radne navike, objašnjavaju psiholozi. Ipak, uz pravilan pristup nije teško motivirati djecu da uče i imaju dobre ocjene. Ovih nekoliko pravila pomoći će u motiviranju djeteta. Odgovornost. Učenje i škola su djetetova odgovornost. Mora samo spremati torbu za školu, brinuti se o zadaći, podizati knjige za lektiru iz biblioteke, navijati sat i ustajati na vrijeme.

Slušanje. Prigovaranje i stalni savjeti česta su, iako dobronamjerna, greška roditelja. To ometa komunikaciju na svim poljima, a djeca uče da ne mogu sama riješiti problem, da to za njih čine mama i tata i da je najbolje ako samo poslušaju što im se kaže. Radije ih više slušajte.

Podrška. Kritiku zamijenite podrškom, ohrabrenjem i poštovanjem. Roditelji trebaju pokazati da vjeruju u sposobnost djeteta da samo savlada probleme i uspije.

Prekrižite izjave poput: Kako ti se to moglo dogoditi?, Ne budi glup/a!, Opet ti nemaš zadaću, Kako to ne razumiješ?, koje djetetu ruše samopoštovanje i samopouzdanje te demotivišu za daljnje pokušaje. Više razumijevanja i tolerancije te usmjerenost na dijete, a ne na vlastite osjećaje, važni su za njegovu motivaciju, kažu psiholozi.

Realnost. Djeca koja imaju dojam da nikada nije dovoljno dobro, da je četvorka ili, ne daj bože, trojka loša ocjena, završe ili kao perfekcionisti ili potpuno demotivisana za učenje i rad jer smatraju da ionako neće biti dovoljno dobro. Realan roditelj zna koliko dijete može, ali i koja područja ga zanimaju, a koja ne. Očekivanja da dijete u svemu briljira nisu realna.

Naučiti učiti. Dijete treba naučiti kako rješavati probleme, analizirati, izvlačiti zaključke, što traži više vremena od davanja gotovih rješenja.

 

(Oslobođenje)