Naslovnica Zdravlje Treći krajnik – treba li operacija i u kojoj dobi

Treći krajnik – treba li operacija i u kojoj dobi

876
0
PODIJELI

Akutne upale krajnika vrlo su česte kod mlađe djece, od druge do sedme godine života, koja su sklona čestim infekcijama, jer nemaju još izgrađen imunite

Odstranjivanje trećeg krajnika spada među najčešće hirurške zahvate kod djece. Je li operacija nužna i u kojoj dobi te koji su njeni rizici, to su pitanja koja najviše brinu roditelje djece kod koje postoje opravdani razlozi za operaciju, a to su učestale bakterijske infekcije, gnojne angine, te slab sluh i upale uha.

Krajnici pomažu pri zaštiti od mikroorganizama, bakterija i virusa, koji mogu izazvati infekciju. Akutne upale krajnika vrlo su česte kod mlađe djece, od 2. do 7. godine života, koja su sklona čestim infekcijama, jer nemaju još izgrađen imunitet. Akutna upala najčešće je virusna, ali uzročnik može biti i bakterija.

Često je udružena s upalom ždrijela. Simptomi su otežano i bolno gutanje, ponekad opće loše stanje i povišena temperatura. Ako se ne može vanjskim pregledom utvrditi radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali, može se dodatno napraviti bris ždrijela, te krvna slika.

Kod virusne upale potrebno je mirovanje, uzimanje vitamina, redovno djetetu ukapavati fiziološke kapi ili sprej izotonične otopine u nos, održavati zrak u zatvorenim prostorijama dovoljno vlažnim, pogotovo u vrijeme zime, kada se on isuši zbog grijanja, a djecu je potrebno svakodnevno voditi u šetnju na čisti zrak uz odgovarajuću odjeću prilagođenu vremenskim prilikama. U slučaju bakterijske upale, ljekar će odrediti kao terapiju i antibiotik.

Koje smetnje izaziva treći krajnik? To su ponajprije otežano i čujno disanje, držanje otvorenih usta i disanje na usta, pogotovo noću tokom spavanja, povremeno nepravilan ritam disanja, kada mogu biti duže pauze između dva udaha, što najčešće dovodi do paničnog buđenja iz sna. Mogu se javiti češće upale srednjeg uha praćene većom ili manjom nagluhošću.

Otorinolaringološkim pregledom potrebno je utvrditi postoji li uvećanje  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Otorinolaringološkim pregledom potrebno je utvrditi postoji li uvećanjeFOTO: ILUSTRACIJA

Kod češćih upala srednjeg uha koje su počele od samog rođenja, a praćene su stalnom nagluhošću, može doći i do zastoja u razvoju govora. Zbog tegoba uzrokovanih trećim krajnikom može doći do promjena boje glasa, stvara se takozvani nazalni govor. Izaziva i češće upale krajnika, kao i mogućnost češće upale pluća i bronhija.

Do tegoba dolazi kada treći krajnik zbog svog povećanja uzrokuje različite promjene u okolnim organima. Simptomi po kojima se može pretpostaviti da kod djeteta postoji uvećan treći krajnik su otežano disanje kroz nos, posebno noću, uz zvučno disanje kroz usta, hrkanje, loše spavanje i često buđenje. Na mjestu gdje se treći krajnik nalazi je onaj dio ždrijela koji je povezan uskim kanalom (tzv. Eustahijeva tuba) sa šupljinom srednjeg uha. Bilo koji poremećaj funkcije ovog kanala uzrokuje nedostatno prozračivanje srednjeg uha. Zbog toga sluh kod djeteta slabi.

Otorinolaringološkim pregledom potrebno je utvrditi postoji li uvećanje treće mandule i indikacija za operaciju. Kod takve je djece prije odluke o operaciji svakako potrebna obrada sluha koja će pokazati u kolikoj je mjeri oštećen sluh i pomoći u odluci o odstranjenju trećeg krajnika.

Operacija krajnika preporučuje se kada osoba boluje godišnje pet i više puta unutar dvije godine od gnojne angine. Dodatni kriteriji su povišena temperatura, povećani limfni čvorovi, kvalitetno provedena antibiotska terapija koja nije dala rezultat. Indikacija se postavlja strožije što je dijete mlađe.