Naslovnica Trudnoća i porođaj Trend porodilja koji može da naškodi bebi

Trend porodilja koji može da naškodi bebi

1157
0
PODIJELI

Sve više roditelja odlučuje se za ”vaginalno sijanje” kod beba rođenih carskim rezom, a doktori upozoravaju na štetu koju bi mogli da naprave svojim zdravim novorođenim bebama.

Vaginalno sijanje postupak je u kojem se na lice i tijelo bebe, koja je rođena carskim rezom, stavlja vaginalna tečnost da bi novorođenče dobilo dobre bakterije kojima bi bilo izloženo kao da je rođeno vaginalnim putem.

Cilj roditelja je da carski rez približe što više vaginalnom porođaju, pa se bebi odmah pri rođenju, osim na kožu, vaginalna tečnost maže i po očima i ustima, prenosi superzena.b92.net.

Ipak, još ne postoje dokazi za ovu prvu ”injekciju” prirodnog imuniteta, a doktori upozoravaju da postoji opasnost od prenosa i onih loših koje kod malih beba mogu da uzrokuju bolesti, uključujući HIV, hlamidiju, herpes, streptokoke.

”Konačna odluka je, naravno, na roditeljima. Ali kao zdravstveni radnik dužan sam da informišem svoje pacijente o mogućem riziku za dijete”, rekao je dr, Patrik Obrajan za britanski “The Sun”.