Naslovnica Zdravlje Tri činjenice o tamponima koje treba imati u vidu

Tri činjenice o tamponima koje treba imati u vidu

788
0
PODIJELI

Žene koje koriste tampone, trebalo bi da budu upoznate sa tri važne činjenice o ovom higijenskom proizvodu.

  1. Tamponi imaju rok trajanja

Mnoge žene ne znaju da tamponi (i ulošci) imaju rok trajanja. Tamponi nisu sterilini i zato bi u prodavnici uvek trebalo proveriti na pakovanju datum proizvodnje i rok trajanja. To bi trebalo da uraditi i kod kuće, kada je reč o korišćenju higijenskih proizvoda iz “zaliha”.

Stručnjaci upozoravaju da se rok trajanja tampona koji se nose u torbi znatno smanjuje usled izloženosti proizvoda prašini, parfemima i bakterijama. Za razliku od uložaka, tamponi se stavljaju unutar vagine te je neophodan dodatni oprez, jer tamponi kojima istekne rok trajanja mogu izazvati infekcije.

  1. Žena, tokom života, na tampone potroši 2. 000 do 3. 000 evra

Širom sveta već dugo se raspravlja o tome da li bi trebalo ukinuti porez na ženske proizvode za intimnu higijenu i klasifikovati ih kao medicinski proizvod, s obzirom na to da ženama svaki mesec stvaraju nezaobilazan trošak. Procenjuje se da, tokom života, u zavisnosti od trajanja menstruacije, žena na tampone potroši između 2.000 i 3.000 evra.

  1. Izbegavajte “mirišljave” tampone

Prvi “mirišljavi” tampon pojavio se još 1971. godine. Međutim, ginekolozi upozoravaju da bi trebalo biti oprezan s upotrebom mirišljavih tampona budući da zbog materijala, tj. dodataka koje sadrže povećavaju rizik za razvoj gljivičnih vaginalnih infekcija, a moguća je i pojava svraba u intimnom području.

ZADOVOLJNA.HR, mamaibeba.com