Naslovnica Porodica Tri osobine nasljeđujemo samo od majke

Tri osobine nasljeđujemo samo od majke

329
0
PODIJELI
Mother And Children Relaxing Together In Bed

Postoje neke stvari koje se mogu naslijediti samo od majke, a istraživači su došli do takvih podataka.

Kada se rodi, dijete nosi gene oba roditelja.

Na inteligenciju, starenje i sklonost ka gojenju očevi geni nemaju uticaja.

Inteligencija

Istraživanje koje je vršeno na Univerzitetu u Glazgovu pokazlo je da na inteligenciju najviše utiču majčini geni. U odnosu na majčin koeficijent inteligencije, djetetov varira samo nekih 15 bodova. Na inteligenciju, takođe, utiču socio-ekonomski status i obrazovanje.

Starenje

Način na koji ćemo ostariti uveliko zavisi od majčinih gena, pokazali su njemački naučnici. Prema njihovim riječima, DNK iz mitohondrija, koji nasljeđujemo isključivo od majke, dijelom utiče na način na koji starimo.

Sklonost ka gojenju

Mnogi naučnici ističu da nasljeđujemo metabolizam od majke, što potom utiče i na to da li ćemo se brže gojiti. Ukoliko majka ima višak kliograma, povećava se vjerovatnoća da će i dijete biti gojazno, prenose novosti.rs.

Moć genetike

Nauka genetskog nasljeđivanja je veoma složena.

Gotovo je nemoguće izvući precizan podatak odakle je neko naslijedio neku crtu, osobinu i grimasu.

Mnoge crte lica ili karakteristike nasljeđujemo preko velike količine različitih gena, a neke od njih naslijedili smo od oca, a druge od majke.

Kako nasljeđujemo svoje osobine?

Svima je interesantno da otkriju od koga je beba naslijedila boju kose, oblik usta, nosa ili čela… Odgovor nije lako dati, ali postoji nekoliko ostalih stvari koje genetika govori o karakteristikama koje smo naslijedili od majke ili od oca.

Postoje tri ključna načina za nasljeđivanje karakteristika od roditelja.

Jedan je preko dominantnih gena – ako ste naslijedili dominantni gen, tu ćešte karakteristiku i imati.

Ako vam oba roditelja imaju smeđe oči, vjerojatno ćete i vi imati istu boju jer je to dominantan gen.

Drugi način nasljeđivanja je preko recesivnog gena – oba roditelja moraju u svom genetskom nasljeđu da imaju taj recesivni gen da bi mogla naslijedili tu karakteristiku.

Recimo, ako imate plave oči, i majka i otac moraju da budu nositelji tog recesivnog gena za plave oči (iako oni sami nemaju plave oči).