Naslovnica Zdravlje Trudnice, pazite na tjelesnu težinu

Trudnice, pazite na tjelesnu težinu

947
0
PODIJELI

Za neke buduće majke, trudnoća je prilika da uživaju u hrani bez osjećaja krivnje. No, trudnice  koje “jedu za dvoje” mogu povećati rizik od pretilosti za dijete, pokazala je studija.

Dojenčad imaju gotovo tri puta veću vjerovatnoću da će biti teži i imati više masnog tkiva, ako su njihove majke dobile previše na težini u ranoj trudnoći, otkrili su istraživači.

Rizik je manji kod trudnica koje su izbjegle prkomjerno dobivanje na težini  pred kraj trudnoće.

Istraživačica, dr. Margie Davenport, kaže da zastarjeli savjet da se u trudnoći „jede za dvoje“ može predstavljati dugoročni rizik za zdravlje djeteta. “Djeca koja imaju nešto veću tjelesnu težinu pri rođenju imaju tendenciju da i kasnije imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a tako se stvara rizik za pretilost u odrasloj dobi” – rekla je ona.

Njena studija, objavljena u časopisu Obstetrics & Gynecology, rađena je na uzorku od 172 trudnice u Ontariu u Kanadi, između 1995. i 2011. Više od polovice trudnica u studiji imale su prekomjernu tjelesnu težinu tokom trudnoće, unatoč zdravstvenim savjetima i režimu vježbi.

Mame koje su previše dobile na težini tokom prve polovice trudnoće, imale su 2,7 puta veću vjerovatnoću da će roditi bebe koje su  veće i teže, sa više od 14 posto tjelesne masti.

Dr. Davenport je dodala – “Buduće majke i zdravstveni stručnjaci trebaju biti svjesni da je umjereno dobivanje na težini u trudnoći, prema zdravstvenim smjernicama, temelj za zdravu trudnoću i zdravo dijete.“

Stručnjak za prehranu u trudnoći, Sarah O'Hara, slaže sa da je nezdravo ako trudnice unose prekomjerne količine hrane. “Mnoge majke izreku „jesti za dvoje“ shvataju doslovno” – rekla je ona, te dodala – “Mnoge trudnce shvataju period trudnoće kao razdoblje u kojem mogu jesti koliko god žele, a to može dovesti do debljanja.“

Druge su studije pokazale da prejedanje može dovesti do komplikacija pri porodu.

Španjolski istraživači su otkrili da umjeren unos hrane i lagana vježba, kao što je šetnja tri puta sedmično, može prepoloviti rizik od komplikacija na porodu ili hitnog carskog reza.

PODIJELI
Prethodni članakHiperaktivno dijete
Naredni članakLjubav u porodici