Naslovnica Trudnoća i porođaj Trudnice, pijte mlijeko!

Trudnice, pijte mlijeko!

1076
0
PODIJELI

Istraživanja su pokazala da ograničavanje unosa mlijeka i vitamina D tokom trudnoće smanjuje porođajnu težinu djece

Mlijeko utječe na porođajnu težinu djeteta, utvrđeno je tokom istraživanja u Kanadi. Konzumiranje manje od jedne šolje mlijeka dnevno tokom trudnoće može dovesti do zastoja u rastu djeteta u maternici.Istraživači su tokom studije ispitali više od 300 zdravih trudnica (nepušačica u dobi od 19 do 45 godina) koje su pohađale prenatalne satove i bile dobro educirane, te su usporedili tjelesnu težinu novorođenčadi majki koje su tokom trudnoće pile šolju i više mlijeka i onih koje to nisu činile.

Studija je pokazala da ograničavanje unosa mlijeka i vitamina D tokom trudnoće smanjuje porođajnu težinu djece i kod ispitanica koje su bile dobro educirane o prehrani i trudnoći.

Jedna šolja mlijeka dnevno tokom trudnoće prosječno povećava porođajnu težinu za 41 gram.

Rezultati istraživanja su značajni, jer je u porastu broj trudnica koje izbjegavaju konzumiranje mlijeka tokom trudnoće vjerujući da će tako smanjiti pojavu alergija kod djece, unijeti manje masnoća i smanjiti povećanje svoje tjelesne mase, a neke su i same dijagnosticirale nepodnošenje laktoze.

I buduće majke i zdravstveni stručnjaci trebaju razumjeti da takva praksa može dovesti do nedostatka esencijalnih nutrijenata, najviše vitamina D (koji je u rijetko kojoj namirnici zastupljen kao u mlijeku) i negativno djelovati na fetalni razvoj.